Dráguló, de nem drága?
Az elmúlt egy évben Magyarországon közel 20 százalékkal nőtt a feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztói ára, messze meghaladva a megelőző négy év átlagosan 3 százalékos növekedését. Ez a dinamikus áremelkedés alapvetően a zöldségekhez köthető. Ebben a körben a termelői árak túlnyomó része – termékenként nagy szórást mutatva – az egy évvel korábbi árakhoz képest két-háromszorosukra nőttek. Igaz ugyanakkor, hogy a jelenlegi árak elsősorban a tavalyi évhez képest magasak, 2003-hoz, illetve 2004-hez képest az eltérés már nem ilyen jelentős – áll az MNB legutóbbi inflációs jelentésében. A termelői árakkal párhuzamosan a fogyasztói árak is dinamikusan emelkedtek az elmúlt időszakban: márciusban az éves index már 70 százalék fölé került.
A fent leírtak okait kutatva legelőször is megállapítható, hogy a magyarországi zöldségárak elmúlt egy évben bekövetkezett áremelkedése országspecifikus volt. (Érdekes, hogy – hasonlóan a feldolgozatlan élelmiszerek teljes köréhöz – a zöldségárak változékonysága Magyarországon jóval nagyobb, mint az euróövezetben vagy akár a környező országokban, ezen egyelőre az EU-csatlakozás sem változtatott. Elképzelhető, hogy ebben statisztikai módszertani különbségek is szerepet játszhatnak.) Felmerülhet, hogy a magyarországi árakat miért nem szorítja le a behozatal. A zöldségek körében a behozatal aránya évek óta 10 százalék körül mozog, ez 2005-ben sem változott. A behozatal növekedésének minden bizonynyal legfontosabb gátja, hogy még a jelenlegi magas magyarországi árak sem haladják meg sem az euróövezeti, sem a környező országok árait. A hazai termelésű zöldségek árának emelkedése az elmúlt egy évben feltehetően a kínálat csökkenésére vezethető vissza: 2005-ben a vetésterület 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ugyanakkor némileg meglepő, hogy a kínálat fogyasztói árakra gyakorolt hatása ilyen jelentős.
Ebben talán szerepet játszhat az is, hogy a téli hónapok forgalma sokkal kisebb, mint az év fennmaradó időszakában, ez az árak nagyobb változékonyságának engedhet teret. Áprilistól kezdve fokozatosan megjelennek a hazai szabadföldi zöldségek a kínálatban, azaz az árak egyre inkább már az „idei” kereslet-kínálati viszonyokat fogják tükrözni. Egyelőre azonban nem lehet megítélni, hogy az idei kínálat magasabb lesz-e a tavalyinál (például az elmúlt időszak magasabb árainak ösztönzése nyomán), azaz kérdéses, hogy lesz-e korrekció az árakban és ha igen, milyen mértékű.


