BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszerár-robbanás

Az elmúlt harminc év legnagyobb világpiaci élelmiszerár-emelkedése előtt állunk – szögezik le egyöntetűen nemzetközi agrárelemzők. A drágulást a bioüzemanyag-termelés látványos felfutása, az éghajlatváltozásra utaló szárazság, valamint a javuló életszínvonalú indiaiak és kínaiak fogyasztásának növekedése okozza. A bioipar fejlődése miatt számos elemző ma már „etanolválságról” beszél. Az igényeket ugyanis gabonából (kukoricából) nem lehet kielégíteni újabb piaci megrázkódtatások nélkül. A kereslet növekedése nemcsak a gabonaárakat hajtja fel, hanem – a takarmányköltségek növekedése miatt – drágítja az állattenyésztési termékeket is. A felfutó bioüzemanyag-gyártás Magyarországon is bizonytalanságot okoz, mert további konkurenciát támaszthat az állattartóknak, és akadályozhatja az állattenyésztés fejlesztését célzó kormánytervek megvalósítását is. Az élelmiszerek nálunk a teljes fogyasztói árindexnél jobban, 12,5 százalékkal drágultak az első négy hónapban az előző év hasonló időszakához képest. Ezt a tavalyi áfaemelés, illetve a mezőgazdasági alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése okozta. Szakértők szerint az élelmiszer-drágulás igen komoly inflációs tényezővé vált az Egyesült Államokban.

A teljes cikk ITT olvasható

Google News Világgazdaság
A legfrissebb hírekért kövess minket a Világgazdaság.hu Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.