Az elmúlt harminc év legnagyobb világpiaci élelmiszerár-emelkedése előtt állunk – szögezik le egyöntetűen nemzetközi agrárelemzők. A drágulást a bioüzemanyag-termelés látványos felfutása, az éghajlatváltozásra utaló szárazság, valamint a javuló életszínvonalú indiaiak és kínaiak fogyasztásának növekedése okozza. A bioipar fejlődése miatt számos elemző ma már „etanolválságról” beszél. Az igényeket ugyanis gabonából (kukoricából) nem lehet kielégíteni újabb piaci megrázkódtatások nélkül. A kereslet növekedése nemcsak a gabonaárakat hajtja fel, hanem – a takarmányköltségek növekedése miatt – drágítja az állattenyésztési termékeket is. A felfutó bioüzemanyag-gyártás Magyarországon is bizonytalanságot okoz, mert további konkurenciát támaszthat az állattartóknak, és akadályozhatja az állattenyésztés fejlesztését célzó kormánytervek megvalósítását is. Az élelmiszerek nálunk a teljes fogyasztói árindexnél jobban, 12,5 százalékkal drágultak az első négy hónapban az előző év hasonló időszakához képest. Ezt a tavalyi áfaemelés, illetve a mezőgazdasági alapanyagárak és az energiaköltségek emelkedése okozta. Szakértők szerint az élelmiszer-drágulás igen komoly inflációs tényezővé vált az Egyesült Államokban.
A teljes cikk ITT olvasható