Drasztikusan emelkednek az élelmiszerárak a világpiacon. A tendencia tartósnak ígérkezik, és az OECD számos terméknél akár további 50 százalékos növekedést sem tart kizártnak. A drágulást a szárazság, az élénkülő kínai és indiai kereslet, illetve a bioenergia-ipar fejlődése váltja ki. Ez utóbbi növeli a gabonafélék iránti keresletet, és a takarmányárakon keresztül a hús- és tejtermékek árára is kihat. Magyarországon rövid időn belül számos agrártermék 10-20 százalékkal drágulhat: ez akár egy százalékponttal is növelheti az idei inflációt a korábbi prognózisokhoz képest. Miközben a fogyasztóknak árnövekedésre kell felkészülniük, a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalatok jelentős része valószínűleg nem nyer sokat a drágulási hullámon. A kisebb termésátlagok miatt a gabonatermelés jövedelmezősége nem javul látványosan, az állattenyésztő ágazatokat pedig különösen megviselheti a takarmányárak emelkedése. A pesszimista előrejelzések szerint az elsődleges nyersanyag-feldolgozással foglalkozó iparágakban (a tej-, a hús-, a baromfi-, a malom-, a sütő-, a hűtő- vagy a konzerviparban) számos vállalkozás ellehetetlenülhet az idén a kigazdálkodhatatlannak tartott költségek miatt.
A teljes cikk ITT olvasható