Magyar gazdaság

Vita a Nemzeti Földalapról

Továbbra sincs szakmai egyetértés abban, mely szervezet felügyelje a jövőben az állami termőföldek vagyonkezelését végző Nemzeti Földalap (NFA) munkáját. Mint ismert, a parlament az állami vagyonról szóló törvénynyel a kormány szándékai szerint a nyár elején határozott arról, hogy az eddig FVM-irányítású NFA is beolvad a 2008 januárjától létrejövő Nemzeti Vagyonkezelő (NVK) Zrt.-be, de az országgyűlési döntést számos ágazati szakértő vitatja. (Bár az új jogszabályt a köztársasági elnök visszaadta a parlamentnek, a földügyi passzusok megváltoztatása egyelőre nincs napirenden.)

A mintegy 1,5 millió hektárnyi NFA-s állami termőterületnek az agrártárcánál kell maradnia, a szervezet munkája felett pedig széles körű társadalmi kontrollt kell érvényesíteni – érvelt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke. Szerinte a kormány elképzelései arra irányulnak, hogy az állami termőterületeket az NVK közreműködésével könnyebben értékesíteni lehessen, holott azokat – egyes nemzeti stratégiai célok megvalósítása érdekében – meg kellene tartani. Ilyen lehet a birtokrendezés vagy a víztározók és csatornák építése. A vidéken élők számára visszafordíthatatlan, végzetes következménnyel járna, ha az állami földeket eladná a kormány – fogalmazott a Magosz elnöke.

Kompromisszumos megoldásként értékeli ugyanakkor a parlamenti döntést Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Hozzátette: eleinte a MOSZ is ragaszkodott az NFA önállóságának megtartásához, de az elfogadott szabályozás megfelelő az érdekképviselet számára. A törvény szerint ugyanis csak a földvagyon kerülne át az új vagyonkezelőhöz, a birtokpolitika kialakítása és érvényesítése továbbra is az FVM hatásköre lenne. A MOSZ egyébként – ellentétben a Magosszal – indokoltnak tartaná az NFA-területek eladását, mert a szervezet szerint az állam nem hasznosítja jól a földeket. Az értékesítésre pedig várhatóan jobb esély nyílik az NVK keretei között – véli az érdekképviselet.

Az NFA beolvasztását célzó kormányterveket egyébként korábban komolyan kritizálták MSZP-s képviselők is, akik a mezőgazdasági bizottság májusi ülésén csak módosító indítványokkal tartották elfogadhatónak a benyújtott törvényjavaslatot (VG, 2007. május 31.). A szocialisták is az FVM szakmai jogosítványainak megőrzését tartották szem előtt. Az agrárlobbi pozícióit az NVK-ban erősítheti, hogy az új részvénytársaság vezérigazgatójának általános helyettese várhatóan a földügyekkel foglalkozó (NFA-s) részleg vezetője lesz.

Katasztrófa közeli állapotok

A rendkívüli időjárás igen súlyos károkat okozott a termelőknek – öszszegezte a tartós csapadékhiány és a júliusi rendkívüli forrósággal párosuló légköri aszály következményeit a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Felmérésük szerint már eddig elégett a magyar kukoricatermés negyven százaléka.

A várható károk ennél még nagyobb mértékűek lesznek, hiszen az előrejelzések szerint legfeljebb e hónap utolsó napjára várható országos csapadék.

A MOSZ kormányzati intézkedéseket sürget.

Felmérésük szerint már eddig elégett a magyar kukoricatermés negyven százaléka.

A várható károk ennél még nagyobb mértékűek lesznek, hiszen az előrejelzések szerint legfeljebb e hónap utolsó napjára várható országos csapadék.

A MOSZ kormányzati intézkedéseket sürget.-->

Kapcsolódó cikkek