Párizs letörné az élelmiszerárakat
Francois Fillon miniszterelnök a hét elején tárgyalt a fogyasztóvédelmi, az agrár-, illetve gazdasági tárca vezetőjével, és megbízta ez utóbbit, hogy haladéktalanul indítson vizsgálatot. A felmérésnek arra kellene kiterjednie, hogy az erőteljes drágulásból mi vezethető vissza az élelmiszer-alapanyagok drágulására, illetve ezenfelül – mint a kormányfő fogalmazott – „hol érhető tetten visszaélés”. A kormányfő becslése szerint a fogyasztói árakban egy 5–30 százalék közötti, indokolatlan többletet kell megfizetniük a francia fogyasztóknak. Fillon elrendelte, hogy március 10-ig az a testület is adjon jelentést, amelyet a versenyfelügyeleti funkció kiegészítéseként hoztak létre, részint az árak, különösképpen pedig az árrések és a nyereségráták vizsgálatára.
A probléma természetének megvilágítására a Le Monde idéz egy fogyasztóvédelmi szervezetet, amely kiszámította, hogy a termelői árak szintjén 30 százalékkal drágított tej csak mintegy 20-30-as értékhányaddal szerepel a joghurt előállításában, ezért ez utóbbi nem drágulhatna 10 százaléknál nagyobb mértékben. Ehelyett néhány márka esetében a joghurt ára 40 százalékkal ment feljebb. A Le Figaro viszont rámutat, hogy a nagyáruházakban robbanásszerűen drágul a sertéshús, miközben a termelők egyre kevesebbet kapnak kilójáért. Az okot a lap abban látja, hogy a néhány nagy szupermarketlánc oligopolisztikus struktúra formájában működik. VG


