Az olcsó étel korszakának vége
Hiába enyhülnének az élelmiszerárak, új tényezők, mint a bioüzemanyag-kereslet és a növekvő árupiaci spekuláció továbbra is magasan tartják a költségeket. A jelenlegi áremelkedést ráadásul a kedvezőtlen időjárás és az elpusztított termések még egy fokkal súlyosbítják – írja a BBC.
A FAO kilátási jelentése 2017-re a marha- és a sertéshúsra további 20, a búzára 60, az étolajra 80 százalékos áremelkedést jósol. Az áregyensúly jóval magasabb szintre fog beállni, mint ahol a válság előtt volt. „Az olcsó étel korszakának vége.”
A tanulmány a bioüzemanyagok kapcsán külön felhívja a figyelmet az amerikai kormányzat etanol-politikájának piactorzító hatására. Nem beszélve a klímaváltozás hatásairól.
Akiket pedig a leginkább sújt az áremelkedés: a világ legszegényebbjei, akik jelenleg is jövedelmük javát élelmiszerre költik. A FAO az alultápláltak számának növekedésével számol; becslései szerint a fejlődő világ országai immár bevételük felét élelemre költik – mindenekelőtt azok, akik ételalapanyagaik javát importból szerzik.
Egy másik, nemrég közzétett jelentésében a FAO azt is kimutatta: 1 billió dollárt költenek a világ országai élelmiszer-importra, 26 százalékkal többet, mint 2008-ban. A szervezet azzal számol, hogy a világ mezőgazdasági központjai a fejlődő országokba kerülnek át, akár 10 éven belül.


