Magyar gazdaság

Elvándorolnak majd a fontos családi cégek? Kétségek az örökösödési adó reformjáról Németországban

Németországban az örökösödési adó reformja "fontos családi vállalatok elvándorlásához fog vezetni" - figyelmeztetett Ludwig-Georg Braun, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) elnöke.

Braun a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva felpanaszolta, hogy az új értékelési jog szerint az általa vezetett Braun Melsungen gyógyszercég értéke mintegy 5 milliárd euró, ami a jelenlegi értékelésnek a sokszorosa. Örökösödés esetén az utódoknak 750 millió eurót kellene megfizetniük.

Az örökösök elméletileg persze hitelt vehetnének fel, de a kamatokat nem lehet levonni. A kamarai elnök szerint tehát az új örökösödési elkobzó jellegű, ilyen esetben az örökséget el kell adni, esetleg a vállalatot szét kell tagolni, és a részeket értékesíteni, hogy a befolyó bevételből ki lehessen fizetni az örökösödési adót.

A DIHK elnöke elmondta, ismer olyan vállalatokat, amelynek 400-500 üzlettársa van. E családok évszázadok óta hűek a vállalathoz, amelyet azonban a tervezett örökösödési adó miatt fel kell bontani. Az örökösödési adó új reformja fontos családi vállalatok legális elvándorlásához fog vezetni - figyelmeztetett a DIHK elnöke.

örökösödési adó német cégek
Kapcsolódó cikkek