Magyar gazdaság

Euró: tíz évet is jósolnak a hazai bevezetésig

Bár a kormány kommunikációja alapján jelenleg nem érződik, hogy a hazai euróbevezetés a politika prioritásai közé tartozna, az EU-csatlakozási szerződésben vállalt kötelezettségünk, hogy előbb-utóbb teljesítsük az annak előfeltételéül szabott kritériumokat.

A legnagyobb ellenzéki párt legutóbb meglehetősen távoli, 2016– 17-es céldátumot emlegetett. Mint emlékezetes, az EU-csatlakozás előtt még az euró 2007-es bevezetését is elképzelhetőnek tartotta az akkori kormányzat, és a 2010-es dátum számított a lassúbb forgatókönyvnek. Mára 2013 lett a lehetséges legkorábbi cél.

Ehhez legkésőbb 2010 tavaszán be kellene lépni az ERM II-be. Jelenleg az ötből egyetlen maastrichti feltételt sem teljesít az ország, és a legmesszebb talán az terén áll a követelménytől. Elemzők mégis az államháztartási hiány csökkentését tartják a legérzékenyebb pontnak.

A költségvetési előrejelzéseket tekintve jelenleg valószínűbbnek tartja Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője a választási túlköltekezést, mint a konvergenciaprogram teljesülését.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

céldátum euró beveeztés
Kapcsolódó cikkek