Magyar gazdaság

Gyorshír: Budapesten lesz az uniós innovációs központ!

Budapesten létesülhet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) - erről egyhangúan döntött az Európai Unió Vernsenyképességi Tanácsa.

Az EITI fő célja, hogy tudományos és innovációs társulások keretében az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló hálózatokat szervezzen. Finanszírozását (2013-ig 308,7 millió euró) a közösségi költségvetés magánforrások bevonásával biztosítja. Magyarország azt vállalta, hogy húsz évre finanszírozza az intézet elhelyezését, illetve öt évre állja húsz munkatárs költségeit.

Ezzel Budapest az európai innováció középpontjának ad otthont: feladata az EU tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az innováció összefogása. A koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, és működésével még tovább élénkülhet a hazai konferenciaturizmus - áll a miniszterelnöki közleményben. A brüsszeli döntéssel hatalmas lépést tettünk közös nemzeti célunk elérése, a tudásalapú társadalom és a fejlett Magyarország megteremtése felé - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Budapest EU EITI innovációs központ
Kapcsolódó cikkek