Magyar gazdaság

Indul a csődhullám! Az üzemanyag-árak emelkedése vezetett idáig Ausztriában?

Hat negyedévnyi szakadatlan csökkenés után ez év áprilisától növekedni kezdett Ausztriában a csődök száma.

Bár az idei januári-márciusi időszak még kedvező képet mutatott, az utóbbi hetekben tapasztalt emelkedés miatt 2008 valószínűleg rosszabb lesz – előrejelzések szerint legalább 2 százalékkal – mint a tavalyi esztendő.

A Die Presse szerint hasonló irányzat tapasztalható Olaszországban és Skandináviában. Ausztria számára ilyen időkben eleddig némi védelmet nyújtott az EU új tagállamaihoz való közelség, mert az innen származó kereslet hatására bizton lehetett építeni.

A mostani osztrák csődhullám okai között az élen említik az üzemanyag-árak emelkedését, és a banki hitelezési hajlandóság megcsappanását. Az érintett ágazatok között az első helyen áll az építőipar, itt azonban nem annyira a konjunktúra, mint a rutinszerűen elkövetett csalárd csődök tekintendők fő oknak.

A gyakorta, alvállalkozók láncolatával elvégeztetett munkák után, a szerződő cégek a dolgozóikkal együtt egyszerűen eltűnnek, és biztosítási járulékok befizetése nélkül. Ennek kivédésére vezetik be azt a formát, hogy a megbízó felel a kivitelezési munkák adó- és közteher vonzatainak befizetéséért, mégpedig olyan formában, hogy a költségek 20 százalékét előre letétbe kell helyeznie a biztosító pénztáraknál.

A második helyen a vállalati szolgáltatásokra szakosodott cégek állnak, kezdve a magas szintű tanácsadástól, egészen a takarító vállalkozásokig. További nagy számú csődöt jelentettek az idegenforgalomban és a vendéglátásban.

hullám Presse csőd Ausztria
Kapcsolódó cikkek