Magyar gazdaság

Kaszáltak a revizorok a balatoni játéktermekben

Balaton-körüli játéktermeket ellenőrzött a hétvégén az Adó – és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Az északi és a déli partot is érintő akció során száz ellenőr két nap alatt 436 játékterem vizsgálatát végezte el, az esetek 12 százaléka zárult megállapítással.

Engedély nélküli működés miatt három esetben került sor pénznyerő automata lezárására. Az ellenőrzéseknek gyorsan híre ment, így néhányan „technikai okokra” történő hivatkozással azonnal bezárták a játéktermüket.

A jellemző hibák között előkelő helyen szerepel a tájékoztatási kötelezettségekkel (látogatási szabályzat, nyitvatartási idő, nyereményigazolás kiadásának körülményei) kapcsolatos hiányosságok, valamint az előírt okmányok nem szabályszerű vezetése. A bírság mértéke a korábban elkövetett szabálytalanságok számától, illetve a jelenlegi megállapítás súlyától függ. Mértéke százezer forinttól több millió forintig terjed, az illetékes jegyzőnél azonban egy esetben sem kellett játékterem bezárást kezdeményezni.

A Szerencsejáték Felügyelet 2007. január 1-jével történt integrációját követően az APEH feladat– és hatáskörébe tartozik a szerencsejáték szervezéssel kapcsolatos engedélyezés, nyilvántartás, továbbá az engedélyben és a vonatkozó jogszabályokban foglaltak betartatásával kapcsolatos ellenőrzés. A jogszabály 2008. január 1-jével lehetővé teszi, hogy nem csak a közvetlen szerencsejáték felügyeleti tevékenységet ellátó főosztály, hanem a régiók ellenőrzéssel foglalkozó kollégái is végezzenek vizsgálatokat ezen a területen.

játékterem Balaton APEH
Kapcsolódó cikkek