Magyar gazdaság

Kismamák és a munkaerőpiac: nehéz a visszatérés

Hátránnyal indulnak a kismamák a munkaerőpiacon: nem szívesen alkalmazzák őket a vállalatok, mert bizonytalan helyzetű munkavállalónak tartják őket - derült ki a a kisgyermekes nők helyzetéről tartott konferencián.

A hátrányos helyzet javításához szemléletváltásra van szükség, s ez egyaránt vonatkozik a munkáltatókra, a családok férfitagjaira és az elhelyezkedni kívánó kismamákra is - ebben értettek egyet az EQUAL Program értékelésén résztvevő szakemberek. 

A visszailleszkedést segítő, Az esély bölcsődéje nevű uniós és állami finanszírozású projekt során a kismamák egy éven keresztül, heti egy alkalommal, 15 fős csoportokban vettek részt kommunikációs, gazdaságismereti, számítástechnikai és angol oktatáson - tudósít a hirado.hu az MTI alapján. 

Hiába szeretnének visszatérni, sokszor azért nem tehetik meg, mert nincs befogadó intézmény a gyerekeik számára. A beszélgetésen több megoldási javaslat is felvetődött, például céges vagy családi napközik létrehozása. Családi napközit bárki létrehozhat, aki elvégez egy ehhez szükséges tanfolyamot, és beszerzi a szükséges engedélyeket. Ebben a gyermekfelügyeleti modellben 20 hetestől 14 éves korig vigyáznak 5-7 gyerekre - mondta Katonáné Pehr Erika, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetője.

 

Kiss Ilona, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ munkatársa szerint azoknak, akik régóta kiléptek a munkából, átmeneti időszakot kellene biztosítani a visszailleszkedésre. A nyolc órás helyett, 4-6 órás munkaidőben történő foglalkoztatás lenne ideális a frissen munkába álló anyukák számára - mondta.

Makár Orsolya, az SZMM nők és férfiak társadalmi egyenlősége osztályának munkatársa szerint a részmunkaidős foglalkoztatás akkor jó megoldás, ha másik kereső is van a családban. Szerinte a négy órás foglalkoztatás átmeneti megoldás lehet, nem szabad, hogy életpályaként jelenjen meg.

munka munkaerőpiac kismamák visszatérés
Kapcsolódó cikkek