Magyar gazdaság

Már ma eldőlhet, lesz-e uniós intézményünk

Ma, de legkésőbb holnap eldől, Magyarország nyeri-e meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) székhelyéért folyó versenyt.

Ha most sem sikerül konszenzussal választani Budapest és a másik jelentkező, Wroclaw között, akkor holnap, az unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján döntenek. De egyes hírek szerint Lengyelország visszalépne Magyarország javára.

Gyurcsány Ferenc kormányfő tegnap azt mondta: mi vagyunk a legesélyesebbek. A „győzelem” vonzóbbá tenné hazánkat mint innovációs befektetési helyszínt, s lökést adna a k+f tevékenységnek is.

Bár – legalábbis szavakban – prioritást élvez a k+f, messze vagyunk attól, hogy központi szerepet játsszon a gazdaságban. Ma még csak a 1,6 százaléka jut az ágazat állami hozzájárulására, szemben a 2,1-es uniós átlaggal.

Ám az is tény, hazánkban már sok – az EITI koncepciójába illő – sikeres együttműködés létezik a kutatóhelyek, a felsőfokú tanintézmények és az üzleti körök között. A cégek szerint a tudományos-műszaki utánpótlás biztosításához is hozzájárulna a projekt elnyerése. Közben egy másik uniós tudományos projektért is lobbiznak a magyarok: Debrecenben szeretnék látni az Európai Neutronkutató Központot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Budapest székhely Európai Innovációs és Technológiai Intézet EU EITI
Kapcsolódó cikkek