Magyar gazdaság

Mit tesz az üzleti szféra a korrupció ellen?

A gazdaság rákfenéjének tartják az üzleti szféra érdekképviseletei a korrupciót. Kormányzati intézkedéseket sürgetnek, ugyanakkor valamennyien a maguk területén is igyekeznek hozzájárulni a közélet tisztaságához. Írott és íratlan szabályokat fogalmaznak meg, etikai kódexben rögzítik az elvárásokat. Közkinccsé teszik a már bevált, működőképes megoldásokat, beszerzési, antikorrupciós és átláthatósági politikákat

Fekete István - A Joint Venture Szövetség elnöke

Sok kedvezmény

„A korrupcióval nem az a legfőbb bajunk, hogy van. Az az igazán aggasztó számunkra, hogy mennyire magas a társadalmi elfogadottsága. Ezen is változtatni szeretnénk megnyilatkozásainkkal, szerepvállalásainkkal, részvételünkkel a különböző szervezetek, a hamisítások elleni testület vagy a gazdaságfehérítő bizottság munkájában. Meggyőződésünk, hogy az átláthatóság, az egyszerűsítés lehet az egyik eszköze a korrupció visszaszorításának. Az áttekinthetetlen struktúrák, a kedvezmények bő tárháza szinte kínálja magát a korrupcióra. A Corporate Social Responsibility, azaz vállalati társadalmi felelősségvállalás erősítésével jó úton járunk. De harcolunk például – a személyes beavatkozást kiküszöbölő – elektronikus közbeszerzés elterjesztéséért is.”

Székely Krisztina - Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke

Etikai kódex
„Egyesületünknek saját etikai kódexe van, ez éppen most, július elsejétől változik, immár teljesen az elvárásaihoz, szigorú követelményeihez igazodik a korrupció kérdésében is. Etikai bizottságot is felállítottunk, mely vizsgálódik, s szankcionál, ha okot lát rá. A fő cél az, hogy az állami pénzekből gazdálkodók, így a gyógyszert felíró orvosok, valamint a gyógyszercégek között szigorúan szabályozva legyen a kapcsolat. Meghatároztuk például, mi az a maximális érték, amely ajándékként elfogadható, s azt is lefektettük, hogy a szakmai konferenciákra szóló meghívás csak a regisztrációra és a szállásra terjedhet ki. Korlátozottak az eszközeink, reméljük, hogy az egészségbiztosítási felügyelet jobban odafigyel majd a kirívó esetekre.”

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható
 

szféra üzleti korrupció
Kapcsolódó cikkek