Magyar gazdaság

Nyelvtudás, tapasztalat nélkül nehéz lesz a friss diplomásoknak

Nyelvtudást, 2-5 éves munkatapasztalatot és számítástechnikai ismereteket várnak el a munkaadók leendő alkalmazottaiktól - ismerteti egy álláshirdetéseket elemező felmérését a Népszabadság. A cégek csaknem kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat szeretne fölvenni.

Az Educatio Kht. és az Universitas Press vizsgálata 5100 álláshirdetést elemez. Viszonylag nagy arányban - 7-9 százalékban - keresnek orvos- és egészségtudományi, valamint a jogi-igazgatási végzettségű szakembereket is. Az informatikai diplomásokat a hirdetések négy százaléka célozza meg. A legkevésbé keresettek a bölcsészek, a természet- és társadalomtudósok, az agrárszakemberek és a pedagógusok.

A hirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában pedig két nyelv ismeretét várják el a pályázótól. Leginkább - 61 százalékban - az angolt várják el, utána a német következik 15 százalékkal.

A legtöbb hirdető egyben komoly munkatapasztalatot vár el. Az álláshirdetések 59 százalékában ugyanis a szakterülethez kötődő, általában 2-5 év közötti munkatapasztalatot kérnek a jelentkezőktől.

Az álláspiac Budapest-központú, hiszen a hirdetők több mint 40 százalékának a főváros a székhelye. A hirdető cégek több mint harmada multinacionális vállalat.

Az egyetemről a munkapiacra érkező fiatalok számára egy kiutat az egyre terjedő részmunkaidős munkák jelenthetnek - akár már egyetemi éveik alatt.

nyelvvizsga munkatapasztalat állás diplomás elhelyezkedés
Kapcsolódó cikkek