Magyar gazdaság

55 milliárdos szociális pakk: emelik a nyugdíjat és a családi pótlékot Szlovákiában

A szlovák kormány jövőre 7 milliárd koronával (54,6 milliárd forinttal) akar többet fordítani a szociális kiadásokra, döntött tegnap délután a Koalíciós Tanács - tudósít az Új Szó.

A keretösszeg meghatározásánál alapvető szempont volt a költségvetés jövő éves hiánya, mely Robert Fico kormányfő szerint 1,7 százalékos lesz - a nyugdíjrendszer hiányát is figyelembe véve.

Módosul többek közt a nyugdíjak valorizációja; a nyugdíjasok július helyett már január elsejétől nyugdíjemelésre számíthatnak. Az emelés mértéke még nem ismert, várhatóan az első 9 hónap béremelkedését és inflációját veszi majd figyelembe.
 
Várhatóan 100 koronával emelkedik majd a összege, de emellett nagyobb lesz a gyermekek száma alapján felhasználható adóbónusz is. Nem kizárt azonban az sem, hogy a családi pótlék, mely jelenleg havi 540 korona, már szeptembertől emelkedik, ha ennek fedezetét a szociális ügyi minisztérium előteremti.

Január elsejétől a kormány emelni akarja az egyszeri születési segélyt is a második és a harmadik gyermek esetében. Ezt az intézkedést azonban még pontosítani fogják a koalíciós partnerek, nem biztos, hogy a 25 ezer koronát megkapják a szülők mindkét esetben, lehet, hogy a kormány csak a második vagy csak a harmadik gyerek születésekor ad majd támogatást.

Az idei évben nem tervez komolyabb változásokat, intézkedéseket a kormány. A növekvő üzemanyagárak több mint 1 milliárd koronára növelik a központi költségvetés bevételeit, ebből a kabinet szociális válságközpontok építését tervezi. Az intézkedést az SNS javasolta, részleteket a koalíciós partnerek nem árultak el.

szociális csomag családi pótlék nyugdíj Robert Fico
Kapcsolódó cikkek