Magyar gazdaság

Brutális ingatlan-árrobbanás: helyenként 400 százalékos drágulás Szlovákiában

Míg korábban a nagyobb külföldi beruházásokat vonzó nyugat-szlovákiai városokban nőttek az ingatlanárak szédületes tempóban, addig az elmúlt hónapokban az áremelkedés a kevésbé fejlett régiókat is elérte - írja az Új Szó.

Az elmúlt egy évben így ezeken a településeken megduplázódtak az árak, és a drágulásnak még nincs vége.

Egyre többen költöznek a drágább megyei és járási székhelyekről a környező kisebb városokba, ami természetesen a kereslet növekedésével, és áremeléssel jár. Mára a fejlettebb nagyvárosokban, ha aránytalanul magas szinten is, de stabilizálódtak az ingatlanárak, ezzel szemben a nagyobb munkanélküliséggel küszködő Rimaszombatban, Nagykürtösön vagy akár Nyitrabányán (Handlová) az elmúlt fél évben megkétszereződtek. Az egyik legszédületesebb drágulásra Nagykürtösön került sor, ahol az elmúlt egy évben 200 százalékos drágulást regisztráltak, sőt néhány keresettebb lakásfajta akár négyszer annyiba kerül, mint tavaly augusztusban.

Hasonló a helyzet a Privigyétől 16 kilométerre fekvő Nyitrabányán is, ahol egy három hónapja még 400 ezer koronába (13,3 ezer euró) kerülő lakásért ma már 600 ezret (20 ezer euró) kérnek. Persze ez még mindig elmarad a privigyei áraktól, hiszen a járási székhelyen egy hasonló lakásért akár 1,2 millió koronát (40 ezer euró) is kell fizetni. Nyitrabányán a bányászat leépítésével és a rendkívül alacsony bérek miatt mindeddig olcsók voltak a lakások. A helyi ingatlanirodák szerint a masszívabb áremelkedés fél éve kezdődött, azóta nagyjából megduplázódtak az árak.
Megugrottak az árak Rimaszombatban és Nyustán (Hnúša) is. Míg fél évvel ezelőtt Nyustán egy 180 ezer koronát (6 ezer euró) érő háromszobás lakást csak nehezen tudtak eladni, manapság egy ilyen lakás már akár félmillió koronába (16 666 euró) is kerülhet, miközben a kereslet lassan meghaladja a kínálatot. Mindezt az ingatlanszakértők azzal magyarázzák, hogy a városban ipari parkot hoztak létre, ahol szeptembertől mintegy ezer embernek adhatnak munkát.

A régióban az árrobbanás azonban nem csupán a lakásokat érintette. Hasonló módon drágultak a családi házak, garázsok és az építési telkek is. Így míg egy-két évvel ezelőtt Rimaszombatban az építési telkek négyzetmétere nagyjából 400 koronába (13,3 euró) került, mára eléri az 1000-1200 koronát (33-40 euró).

ingatlanárak Nyitrabánya Rimaszombat Nagykürtös Nyusta
Kapcsolódó cikkek