Magyar gazdaság

Jó nekik - Minden nyolcadik nyugdíjas jobban él, mint az átlagos közalkalmazott

Bár a hazai nyugdíjak hetvenöt-nyolcvankét ezer forintos összege nem tekinthető magasnak, a magyar nyugdíjasok nyolcada többet kap az államtól havonta, mint egy átlagos közalkalmazott. Az Index körképe.

Százkét ezer nyugdíjas havi százötven ezer forintnál is magasabb járandóságra jogosult ma Magyarországon. A hazai társadalom egészében – így a politikus körében – is él az a sztereotípia, amely szerint a nyugdíjasok szegények. A valóságban azonban a nyugdíjas-társadalom is rétegződik, a képet pedig tovább bonyolítja az a kérdés, hogy mi tekinthető nyugdíjnak – írja az Index.

A nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban és járadékban részesülő, valamivel több mint hárommillió személy közé nemcsak a korhatárt betöltött vagy azalatti öregségi nyugdíjasok, vagy a korhatár alatti, illetve korhatárt betöltött rokkantnyugdíjasok tartoznak, hanem például az özvegyi nyugdíjasok, a korengedményes nyugdíjasok, az árvaellátásban részesülők vagy a baleseti járadékot kapók is. A legtágabb kört és a teljes ellátást tekintve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint idén januárban havi 74 100 forint volt az átlagos nyugellátás.

A magyar nyugdíjrendszer abnormális működésére vall, hogy ma lényegesen több járandóságot kap az a nyugdíjas, aki nem töltötte be a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt, mint az, aki betöltötte. A korhatár feletti öregségi nyugdíjasok átlagosan 75 ezer forint öregségi nyugdíjat kaptak (a férfiak 90, a nők majdnem 67 ezret) idén januárban, míg a korhatár alattiak csaknem 102 ezer forintot (a férfiak 120, a nők 91 ezer forintot).

Bármelyik összeget is vesszük alapul, a havi 75 ezer forint vagy a havi 82 ezer forint egyaránt elég alacsony summának tűnik. Tavaly a KSH által számított létminimum (pdf) az egytagú nyugdíjas-háztartásban alig maradt el a havi 60 ezer forinttól, egy két nyugdíjas alkotta háztartásban havonta fejenként 51 400 forint volt a nyugdíjminimum. Ennek alapján havonta 15-30 ezer forinttal kap többet egy átlagnyugdíjas, mint amennyi a létminimumon való életéhez szükséges.

Érdemes azonban közelebbről megvizsgálni a statisztikákat. Ha a teljes ellátást nézzük, vagyis az öregségi nyugdíjban részesülők esetében e mellé hozzávesszük a másfajta nyugdíjellátást is, azt találjuk, ma az öregségi nyugdíjasok közül 257 ezren kapnak többet havi 120 ezer forintnál. Ez azt jelenti, minden hatodik-hetedik öregségi nyugdíjas jut több jövedelemhez, mint egy átlagos alkalmazott. Havi 150 ezernél többet 89 ezren kapnak, vagyis húszból egy öregségi nyugdíjas jelentősen több pénzhez jut, mint egy átlagos bérből és fizetésből élő polgár.

A 2,5 millió saját jogú nyugdíjas közül a bányász- és korengedményes nyugdíjasoknál fordul elő messze a legnagyobb arányban a havi 120 ezer forint fölötti járandóság. A valamivel kevesebb mint 12 ezer fős rétegből 55, illetve 58 százalék a havi 120 ezer forint fölötti járandósággal rendelkezők aránya.

kor járandóság közalkalmazott társadalom nyugdíj
Kapcsolódó cikkek