Magyar gazdaság

Kitart az exportlendület

Nagy mértékben gyorsult az export és az import is áprilisban, a külkereskedelmi mérleg tovább javult, a többlet már 88 milliárd forint - közölte a a Központi Statisztikai Hivatal.

2008 áprilisában a külkereskedelmi forgalom volumenbővülése – a márciusi jelentős mérséklődés után – mind az exportban, mind az importban meghaladta az év első három hónapjában mért szintet: a kivitelé 24 a behozatalé 18%-kal volt több, mint egy évvel korábban. 2008. január–áprilisban a kivitel volumene 17, a behozatalé 12%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.

A külkereskedelmi mérleg 88 milliárd forint (341 millió euró) aktívumot mutatott, ez 166 milliárd forint (648 millió euró) javulást jelent a 2007. január–áprilisi 78 milliárd forint (307 millió euró) passzívumhoz képest. Az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest a forgalom forintban mért árszínvonala exportban 1,5, importban 2,6%-kal emelkedett, így a cserearány 1%-kal romlott. Ezen belül az energiahordozók kedvezőtlen áralakulása 1,5%-os romlást okozott, a többi árufőcsoportban pedig összességében kismértékű cserearány-javulás következett be.

A forint árfolyama a főbb devizákhoz képest összességében minimálisan gyengült: az euróhoz képest valutánk 3%-kal leértékelődött, a dollárhoz viszonyítva 10%-os felértékelődés történt.

KSH import gazdaság külkereskedelem exprt
Kapcsolódó cikkek