Magyar gazdaság

Mily sok hal terem az nagy Balatonba! - De kié legyen a jog?

A balatoni horgászegyesületek vezetői szerint tarthatatlan és megreformálhatatlan a balatoni halgazdálkodás, ezért célszerű lenne, hogy a halászati jog a Balatoni Halászati Zrt. helyett a tóparti önkormányzatokhoz kerüljön.

A balatoni horgászturizmus jövőjéről, a balatoni horgászati-halászati jogok helyzetéről, valamint az önkormányzatok szerepéről Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere csütörtökön tárgyalt a térségi horgászegyesületeinek vezetőivel Keszthelyen, a rendezvényt követően sajtótájékoztatón tartottak.

Kocsis Miklós, Keszthely képviselőtestületének a tagja, a vitaanyag kidolgozója elmondta, évek óta egyre égetőbb kérdés, mi lesz a balatoni halászattal, horgászturizmussal, hiszen az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a tóban a halak mennyisége. Kifejtette, hogy 20 kilónyi hal kifogása a halászatnak 15 ezer forint, a balatoni turizmusnak 160-170 ezer forint bevételt hozhat.

Az eseményen Bóka István, Fideszes országgyűlési képviselő, Balatonfüred polgármestere hangsúlyozta, egyelőre csak egy felvetés született, amely kérdésről a horgásztársadalom tovább fog egyeztetni a közeljövőben Balatonfüreden. Jelenleg a Balaton halállományát centralizáltan szabályozzák az állami tulajdonú Balatoni Halászai Zrt. által gyakorolt halászati jogon keresztül. Felvetődött, hogy szerencsésebb lenne egy alulról építkező rendszer, ahol a halászati jogot az önkormányzatok gyakorolhatják, világosabb, ellenőrizhetőbb állapotokat teremtve - tette hozzá.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, aki szintén részt vett a megbeszélésen, arról szólt, hogy hosszú évek óta nem tapasztalt olyan elkeseredését a horgászok körében a gyenge horgászzsákmány miatt, mint mostanában. Világossá vált, hogy a halászok és a horgászok nem tudnak kijönni egymással - fogalmazott.

Bóka István arra a kérdésre, hogy lenne-e jövője a Balatoni Halászati Zrt.-nek egy általuk elképzelt felállásban, azt felelte, hogy haltelepítésekre, ökológiai halászatra a jövőben is szükség lesz, de élesen el kell választani végre a profittermelő és a nonprofit tevékenységeket. Beszélt arról is, hogy az önkormányzatok számára a cég irányításába bejutás a halkérdés szempontjából nem elfogadható, és jelenleg nem is vonzó lehetőség.

balatoni horgászturizmus Bóka István Kocsis Miklós Manninger Jenő
Kapcsolódó cikkek