Magyar gazdaság

Százmilliók veszélyben: meg kell duplázni az élelmiszersegélyek összegét

A korábbiaknál legalább kétszer nagyobb összegű adományokra lesz szükség, ha a tagállamok azt szeretnék, hogy az ENSZ világélelmezési programja (WFP – World Food Programme) keretében szinten lehessen tartani az ellátást – hangoztatja egy, Londonban közzétett parlamenti javaslat.

A brit törvényhozás nemzetközi fejlesztési ügyekkel foglalkozó bizottsága a jelentésében rámutatott, hogy rövid távon, de tartósan is emelni kell a befizetéseket, mert a beszerzési költségek, az üzemanyag- és az élelmiszerárak árak drámai emelkedése miatt a szegény államokban élők százmilliói csúszhatnak vissza a szegénység és a nélkülözés olyan szintjére, amiről a világ egyszer már azt hitte, hogy végleg a múlté lett.

A WFP tavaly összesen 2,7 milliárd dollárnyi adományt tudott begyűjteni, szemben a 2006-os 1,7 milliárddal. A gyorsan romló helyzet láttán azonban az idén már az első hat hónap során összejött 2,6 milliárd dollárnak megfelelő összeg. A szervezet becslése szerint 2008 során 6 milliárd dollárra lenne szükség. Ha azonban ezt – vagy egy ehhez közelítő – összeget az idén valahogy fel lehetne hajtani, az a kérdés változatlanul nyitva maradna, hogy mi lesz jövőre.

Nemrég befolyt néhány nagyobb adomány – többek között Szaúd-Arábia átutalt 500 millió dollárt – ezekről azonban nem lehet tudni, hogy csak egyszeri gesztusnak tekintendők, vagy később is lehet számolni velük. A WFP igazgatóhelyettese szerint tudatosítani kell, hogy a globális gazdaság mostani megrázkódtatásait nem szabad múló viharként kezelni, hanem olyan jelenségnek, ami tartósan velünk fog maradni.

dollár segély WFP gazdaság adomány
Kapcsolódó cikkek