Az idén 155 millió forintnyi támogatásban részesül a Magyar Agrárkamara annak a megállapodásnak az eredményeként, amelyet tegnap írt alá Csikai Miklós kamarai elnök és Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter. A miniszter asszony az aláírást követően arról beszél: a vidék legjelentősebb munkaadója az agrárium, így a foglalkoztatás kiterjesztésében rendkívül fontos szerepe van. A kamarai elnök azt mondta: a szakképzésfejlesztés kulcsfontosságú ebben a szférában. A magyar mezőgazdaságban jelenleg jóval húsz százalék alatt van a szakképzett munkaerő aránya. Ezen változtatni kell – közölte.
A kamara egyébként a 155 millió forint segítségével teljesítheti a dokumentumban vállaltakat. Így gondoskodik a gazdálkodó szervezeteknél képzést végző szakemberek felkészítéséről,továbbképzéséről. Mindezt ellenőrzi, monitorozza is. Vállalja a mesterképzések fontosabb tankönyveinek elkészítését, a vizsgáztatók, vizsgaelnökök továbbképzését, s igyekszik elősegíteni a mester-szakképesítések európai kölcsönös elismertetését. Mindez elősegíti a gyakorlati képzés minőségi színvonalának tartós emelését – mutatott rá Csikai.
A megállapodás lehetőséget nyújt a kamara közreműködésére a munkaerő-piaci előrejelzések, konjunktúraelemzések és a képzésekkel kapcsolatos vállalati elégedettségfelmérések készítésében is. KT