Magyar gazdaság

Üvegszilánkok az élelmiszerben - Egyre több bejelentést kap a RASFF

Minden eddiginél több, közel 7300 figyelmeztetés érkezett az európai élelmiszer-biztonsági gyorsjelző rendszeren (RASFF) keresztül 2007-ben.

A bejelentések túlnyomó többsége belső piaci ellenőrzések és az EU közös külső határán tartott vizsgálatok eredményeként született. A 2006-os évhez hasonlóan tavaly is a halászati termékek kategóriája szerepelt a leggyakrabban. Az RASFF-nek meghatározó szerepe van az uniós élelmiszer-biztonság védelmében – fogalmazott a jelentés kapcsán Androulla Vassiliou egészségügyi biztos. A rendszer elsődleges célja, hogy a tagállamok a lehető leggyorsabban cserélhessenek információt a felmerülő kockázati tényezőkről.

A RASFF-ben alapvetően kétféle – figyelmeztető és tájékoztató – jelzés használatos. Előbbiekből 961, utóbbiakból 2015 érkezett be 2007-ben, amelyek aztán további 4339 tájékoztató jelzést generáltak. Mindkét jelzésnél élelmiszer-biztonsági kockázatról van szó, ám míg a figyelmeztetést akkor alkalmazzák, ha azonnali beavatkozásra van szükség, a tájékoztatás esetében nem áll fenn közvetlen veszély az informált tagországban – mutat rá a Rapid.

A 961 figyelmeztető jelzés közel ötödénél mikroorganizmusok, 9-9 százalékánál pedig idegen testek – például üvegszilánkok –, illetve nehézfémek okozták a szennyezést. A tájékoztató jelzések közel háromnegyede ugyanakkor unión kívülről érkező termékekkel volt kapcsolatos. Termékcsoportok szerint a halászati cikkek mellett a húsokkal, illetve a zöldségekkel-gyümölcsökkel volt kapcsolatos a legtöbb figyelmeztető jelzés.

élelmiszerbiztonság RASFF EU
Kapcsolódó cikkek