Magyar gazdaság

Gázársokk! Két számjegyű emelés?

Könnyen elképzelhető, hogy a hazai gázfogyasztók az ősszel két számjegyű gázáremeléssel találják szemben magukat. A jövő év derekán, a gázpiac- nyitás teljessé válásakor ismét változhat a gáz ára. Az EMFESZ Kft. kereskedelmi és marketingigazgatóját, Biczók Andrást arról kérdezte a Világgazdaság, milyen fogyasztói gázárakra kell számítanunk 2009 júliusától.

 A szakember szerint a nemzetközi árak hatása mindenképpen adott. Importárainkban októbertől jelentkezik dominánsan az a tendencia, amelyet az elmúlt hónapokban a kőolaj árának napról napra történő történelmi csúcsdöntései során tapasztaltunk.

Bár a gáz piaci ára alapvetően az olajét követi, annak mozgásaira csak jóval később és – például az üzemanyagokhoz képest – kevésbé érzékenyen reagál a gázimportőrök korábbi megállapodásának értelmében.

Mint Biczók András emlékeztetett, a 2015-ig mindenképpen érvényben maradó árszámítási rendszerben a földgáz piaci ára az olajármozgásoknak csak a kilenchavi átlagos tendenciáját követi. E szerint azonban jelenleg erőteljesen növekszik.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

ár sokk gáz
Kapcsolódó cikkek