Magyar gazdaság

Gyurcsány mindent egy lapra tett fel - Fogadtatási körkép

Újra egy többéves, jelentős adócsökkentést kilátásba helyező, ám a részleteket illetően kissé elnagyolt adócsomagra tett javaslatot Gyurcsány Ferenc. Ötlete több ponton hasonlóságot mutat a Fidesz korábbi, sokat bírált javaslatával, kiadáscsökkentést ugyanis nem tervez ő sem, csak az adózók körét szélesítené. A miniszterelnök ráadásul úgy tűnik erre a lapra tesz fel mindent, tegnap ugyanis kijelentette, ha ötlete nem kap támogatást a parlamentben, lemond.

Sokkal összetettebb problémával állunk szemben, mint amit például egy vagy több adóintézkedés önmagában kezelni volna képes. Egyszerre és összehangoltan kellene beavatkoznunk több területen annak érdekében, hogy a beavatkozások összessége úgy változtassa meg az emberek, vállalatok, intézmények és az állam érdekeltségét, magatartását, hogy növekedjen az együttes teljesítményük, és eközben csökkenjen a gazdasági, társadalmi, politikai egyensúlyhiány" - írja a miniszterelnök a Népszabadságnak elküldött javaslatában.

1000 milliárd három év alatt

Az Indexnek már szerdán birtokába kerülő dokumentumból kiderül, nagyobb lépések a személyi jövedelemadó-táblát érintenék, főleg a sávtolás révén, a cégeknek pedig a különadó eltörlésével és bizonyos feltételek mellett igénybe vehető tb-járulékcsökkentéssel kedveskedne a kabinet. Három-négy esztendő alatt 1000-1200 milliárd forintos, évenként egyforma nagyságú adócsökkentést kíván megvalósítani a kormány, a tehercsökkenés egyharmada a magánszemélyeknek kedvez, a kétharmada pedig a vállalkozói szférát hozza kedvezőbb helyzetbe. Első lépésként 2009. január elsejétől a 18 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs a mai 1,7 millió forint éves jövedelemről felmenne 2 millió forintra. A cégek pedig megszabadulnak a szolidaritási adónak becézett 4 százalékos különadótól.

"Cserébe viszont 18 százalékra emelkedne a jelenleg 16 százalékos társasági adókulcs. Ugyancsak jövőre mérsékelné a kormány a munkáltatói tb-járulékot 5 százalékponttal, de csak úgy, hogy a havi 140 ezer forintos bruttó bérig lehet ezt igénybe venni, a havi 140 ezer forintos bruttó bér feletti keresetrészre a mai 29 százalékos tb-járulékot kellene fizetnie a cégnek a munkavállaló után. 2010-ben a magánszemélyeknek még tovább tolná ki a 18 százalékos szja-kulcsot, egészen 2,5 millió forintos éves jövedelemig lehetne ezt igénybe venni, vagyis az átlagkereset egésze a 18 százalékos kulcs alatt adózna. A cégek pedig további 2 százalékpontos tb-járulékcsökkentést kapnának. Vélhetően fennmarad azonban az a szabály, hogy a havi 140 ezer forintos bérig lehetne ezt is igénybe venni.

Adócsökkentés kiadáscsökkentés nélkül?

Ezeknél azonban jóval merészebb lépésekre van szükség – vélekedett a csomagról lapunk kérdésére Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Szerinte nincs vita abban, hogy helyes lépés a járulék mértékének a csökkentése, félő azonban, hogy a tervezett módon az átalakítás csak tovább nehezítené a cégek életét.

Az adócsomag fedezetével kapcsolatosan is heves viták várhatók. Gyurcsány adócsökkentési javaslata ellenére ugyanis továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a jóléti kiadásokból nem lehet elvenni, az államigazgatáson már nincs mit spórolni, adóemeléssel pedig nem akar operálni, így a miniszterelnök a fehéredéstől várja azt, hogy amennyivel csökkennek az adókulcsok, annyival növekedjenek az adóbevételek, részben a kisebb terhelés miatt javuló adómorál, részben adóigazgatási intézkedések határásra.

Gyurcsány Ferenc ráadásul sajtótájékoztatóján elmondta: amennyiben a csomagot nem támogatja a parlament, illetve nem fogadja el a jövő évi költségvetést, akkor lemond tisztségéről. A Világgazdaságnak megszólaló szakemberek egyöntetű véleménye, hogy képtelenség arra számítani, évi 300 milliárd forint folyik be a büdzsébe az adómódosítások és a gazdaság fehéredése révén.

- Ha az adóreform folytatása azon múlik, hogy a fehéredésből befolynak-e a szükséges pénzek, akkor máris borítékolható, hogy 2010-re elenyésznek a remények – fogalmazott a Népszabadságban Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere. Emlékeztetett: tavaly mintegy 80-100 milliárd forintnyi bevétel jelent meg a büdzsében a feketegazdaság elleni küzdelem eredményeképpen, már ha figyelmen kívül hagyjuk a Magyar Nemzeti Bank friss jelentését, amely még ezzel az összeggel szemben is komoly kétségeket fogalmaz meg. Összességében a szakemberek úgy vélik: a jelenleg 50 százalék körüli újraelosztási mértéket 40 százalékra kellene lefaragni, ám ez nem lehetséges az állami kiadások visszafogása nélkül.

Gyurcsány kockára teszi eddigi politikáját

A Neue Zürcher Zeitung svájci világlap csütörtökön a magyar kormányfő adócsökkentési programjával kapcsolatban azt írta, a magyar kormány nincs irigylésre méltó helyzetben. Gyurcsány miniszterelnöknek sürgős szüksége van arra, hogy lökést adjon népszerűségének: ezt a löketet az adócsökkentési csomagnak kellene szállítania, ezzel azonban kockára teszi az eddigi takarékossági politikát írja a lap.

Barcza György a K&H Bank vezető közgazdásza szerint a jelenleg látható gondolatkörben nincs megoldás a hazai gazdasági problémákra, változtatásra azonban szükség van.

Gyurcsány adócsökkentés MSZP Oszkó Fidesz Vámosi Nagy adócsomag
Kapcsolódó cikkek