Magyar gazdaság

Már biztos, hogy rekordév volt a tavalyi

A Központi Statisztikai Hivatal most publikált 2007. évi végleges adatai szerint a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 7,5 millió vendég 20,1 millió vendégéjszakát töltött el. Ez a vendégek számát tekintve 4,1%-os, a vendégéjszakák számát tekintve 2,4%-os bővülést jelent, amely eredmények az előzetesen publikált adatoknál jóval kedvezőbbek. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma – mind a vendégek, mind a vendégéjszakák számát tekintve – a rendszerváltás utáni időszak rekordértékét érte el 2007-ben.

A végleges adatok a beutazó és a belföldi forgalom esetében is több százalékponttal jobb eredményeket mutatnak, mint az előzetes adatok. Ezek szerint a külföldi vendégek száma 4,3%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,2%-kal emelkedett a 2006. évi értékekhez képest. (A korábban publikált előzetes adatok szerint ez a két érték +2,1 és 0,0% volt.)

A belföldi vendégforgalmat is növekedés jellemezte: a vendégek száma 3,9%-kal, a vendégéjszakák száma 3,7%-kal nőtt. Ez az elmúlt tizenhét év legmagasabb értéke. (A korábban publikált előzetes adatok szerint ez a két érték +2,3 és +2,1% volt.)


A kereskedelmi szálláshelyek közül a szállodák teljesítménye az átlagosnál is kedvezőbben alakult, aminek eredményeként a vendégek száma 5,5%-kal, a vendégéjszakák száma 3,1%-kal bővült.

A kínálat bővülésével párhuzamosan a kereslet is bővült, ami javuló kihasználtságot eredményezett. Az elmúlt öt évben a szállodák szobakapacitása összességében 8,3%-kal bővült. Az összes kapacitáson belül nőtt a magasabb színvonalú szobák aránya: a négycsillagos szállodák szobakapacitása 45,0%-kal, az ötcsillagos szobáké 23,2%-kal nőtt 2003 óta, miközben az egy- és kétcsillagos házak szobaszáma csökkent. Figyelemreméltó, hogy a kapacitásbővülés ellenére - a szállodák vendégforgalmának dinamikus növekedése eredményeként – a 2003-as 43,7%-ról 2007-re 50,1%-ra nőtt a hotelek szobakapacitás-kihasználtsága.

246 milliárd forint bevétel a kereskedelmi szálláshelyeken
A magyarországi kereskedelmi szálláshelyek 2007-ben 140 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt realizáltak, ami 6,5%-os növekedést jelent a 2006. évhez képest A szállásdíj-bevételek közel kétharmada a külföldi vendégektől származott, a belföldi szállásdíj-bevételek a külföldinél jóval dinamikusabb bővülést mutattak. A kereskedelmi szálláshelyek közül a szállodák szerepe kiemelkedő, ahol is minden 100 forintból 87, vagyis 122 milliárd forintnyi szállásdíj-bevétel realizálódott az elmúlt évben. A külföldi forgalomban a szállodák részesedése (92,5%) jóval magasabb, mint a belföldi forgalom esetében (77,2%). A szállodák részesedése a szállásdíj-bevételekből három turisztikai régió – Tisza-tó, Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl – esetében nem éri el a 70%-ot, a fővárosban és környékén ugyanakkor a bevételek 95,6%-át a szállodák termelték 2007-ben. A szállásdíj-bevételek a Budapest-Közép-Dunavidék és a Nyugat-Dunántúl kivételével minden régióban 10%-ot meghaladó mértékben emelkedtek.


Minden eddiginél több, 3,7 millió vendégéjszaka a magánszálláshelyeken
A magyarországi szálláshelykínálatban a kereskedelmi szálláshelyek mellett a magánszálláshelyek – a falusi szállásadás és a fizetővendéglátás – is fontos szerepet játszanak. 2007-ben 2902 kereskedelmi szálláshelyen 319 ezer férőhely állt rendelkezésre, a magánszálláshelyeken pedig 39 ezer szállásadó összesen 223 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A magánszálláshelyek kapacitásának elmúlt évekbeli csökkenését a vendégforgalom bővülése kísérte, így ezen szálláshelyek esetében a kapacitáskihasználtság javulása figyelhető meg. 

Tavaly a magánszálláshelyek vendégforgalma is igen kedvezően alakult: 913 ezer vendég több mint 3,7 millió éjszakát töltött el, ami ez elmúlt évek legmagasabb értéke. A fizetővendéglátás és a falusi szállásadás területén egyaránt vendégforgalom-bővülést tapasztaltak mind belföldi, mind külföldi vonatkozásban: a belföldi vendégéjszakák száma 33,1%-kal, a külföldi vendégéjszakák száma 2,3%-kal nőtt.

Magyar Turizmus Zrt KSH turizmus rekordév
Kapcsolódó cikkek