Magyar gazdaság

Nagyot bukhat a magyar gazdaság az Apollo kivonulásával

Az ITD Hungary Zrt. napokon belül átadja az Apollo Tyres számára azoknak a magyarországi városoknak a listáját, amelyeket a gumiabroncsgyár tervezett, kétlépcsős beruházásához ajánl fel – tudta meg a Világgazdaság.

Az indiai befektető azonban nem csak hazánkban néz új helyszín után azt követően, hogy az eredetileg kiszemelt Gyöngyösön – az ottani fideszes hátterű népszavazási kezdeményezés miatt – mégsem kívánja megvalósítani a zöldmezős beruházást. A magyar gazdaság vesztesége nagy lehet: a cég ugyanis az első fázisban 200 millió eurós befektetéssel 900, a második fázisban pedig további 140 milliós invesztícióval újabb 600 munkahelyet teremtene.

27 település polgármestere nyilvánította ki egyértelmű szándékát az Apollo Tyres magyarországi beruházásának befogadásával kapcsolatban, és ezt 2008. augusztus 18-án közös nyilatkozatban is megerősítették.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter véleménye szerint Magyarország gazdasági növekedése és a foglalkoztatási helyzet javítása érdekében kiemelten fontos, hogy hazánk továbbra is vonzó befektetési célpont maradjon, és a magyarországi települések felkészültek legyenek a hazai és nemzetközi beruházások fogadására.
 
A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium felvette a kapcsolatot mindazon önkormányzatokkal, amelyek az elmúlt három napban jelezték, hogy az Apollo Tyres Ltd. magyarországi beruházásához helyszínt biztosítanának. Eddig 27 település vezetője közös nyilatkozatban is megerősítette, hogy az egész magyar gazdaság és ezen belül saját lakóhelyük fejlődése szempontjából is nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az Apollo Tyres Ltd. hazánkat választotta Európai Gyártási és Fejlett Technológiai Központjának helyszínéül: „Magyarország szívesen látja ezt a beruházást. Az elkövetkező hetekben, hónapokban mindent meg kívánunk tenni annak érdekében, hogy a külföldi működő-tőke befektetők számára, és így az Apolló számára is, bebizonyítsuk, érdemes településeink közül választani, érdemes Magyarországon tartani ezt a beruházást is. Készek vagyunk arra, hogy helyszínt biztosítsunk az Apollo Tyres Ltd. magyarországi központjának; készek vagyunk arra, hogy a vállalat fejlődésének elősegítésén keresztül hozzájáruljunk saját településeink fejlődési lehetőségének megteremtéséhez.”


 
Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint "Magyarországnak újra kell játszania egy már megnyert meccset, ismét versenyre kell kelni 1500 új munkahelyért. A rendszerváltás óta változatlanul a régió éllovasai közé tartozunk az egy főre eső működő-tőke beáramlás tekintetében, és ezt a rangos pozíciónkat meg kell őriznünk. Az ügy tanulsága, hogy helyi szinten is tenni kell a gazdasági növekedésért, a fejlesztésekért. Gazdasági miniszterként ősszel programot indítok a beruházásbarát településekért. Minden, a téma iránt érdeklődő település számára szakmai segítséget nyújtunk abban, hogyan tehetik vonzóvá településüket a hazai és nemzetközi cégek számára, milyen módon tudnak nyílt és építő párbeszédet folytatni a befektetések hatásairól helyi szinten.”
 
A gazdasági miniszter hozzátette: a kormány mindent elkövet azért, hogy az Apollo Tyres első ütemben 200 millió, második ütemben további 100 millió eurós értékben létrejövő zöldmezős beruházását – amelynek eredményeképp először 900, majd további 600 új munkahely jön létre – Magyarországon tartsa. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium még ma eljuttatja a polgármesterek közös nyilatkozatát az Apollo Tyres igazgatóságának.
 
További részletek a holnapi Világgazdaságban

Gyöngyös Bajnai Gordon abroncsgyár beruházás Apollo Tyres Ltd.
Kapcsolódó cikkek