Magyar gazdaság

"A benzinkutaknál alig érezhető a 30 %-os olajárcsökkenés" - Szocialista javaslat az EP-ben

Az Európai Szocialisták európai parlamenti (EP-) frakciója javasolja, hogy a jövő heti plenáris ülésen tűzzék napirendre az energiaárak ellenőrzését célzó jelentésüket - közölte szerdán Fazakas Szabolcs MSZP-s EP-képviselő, az EP elnökségének tagja.

Mint kifejtette, napjaink legfontosabb témájává az energiaellátás hosszú távú biztonsága vált, és ennek során háttérbe szorult az árak kérdése. A szabályozó hatóságok kénytelen-kelletlen engedtek a mintegy monopolhelyzetben levő energiaellátók nyomásának, és a lakosság is kénytelen volt elfogadni az egyre emelkedő árakat. A kormány igyekezett az ebből adódó többletbevételeit részben szociális kompenzációra fordítani, és a legsúlyosabban érintett ágazatok számára áfa-, illetve jövedéki megoldásokat kidolgozni, jóllehet azok gyakran ütköztek az EU fennálló szabályozásával.

"A fentiek tükrében nagyon fontos és aktuális, hogy az Európai Parlament foglalkozzon az energiaárak kérdésével, és legyen hatással arra, hogy az Európai Bizottság tegyen konkrét lépéseket ezek kontrollja érdekében" - hangsúlyozta Fazakas.

Megjegyezte, hogy az üzemanyagárak az elmúlt félévben a világpiaci olajárakkal párhuzamosan az egekbe emelkedtek, "míg most, amikor a kőolaj ára a nyár elejei mintegy 150 dollárról tartósan 100 dollár alá esett, a benzinkutaknál alig érezhető ez a változás".

Az Európai Szocialisták felszólítják az Európai Bizottságot, hogy konkrétan vizsgálja meg ezt a kérdést, és hasson oda, hogy kialakuljon e területen is a "nem csupán egyirányú árváltozást ismerő" piaci helyzet.

olajár Fazekas Szabolcs EP
Kapcsolódó cikkek