Magyar gazdaság

Az előre hozott választások esélye: "alacsony, de egyre nő"

Az előrehozott magyarországi választások kiírásának és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásának esélyét "alacsonynak, de növekvőnek", a belpolitikai bizonytalanság forintpiaci hatását negatívnak, a magyar GDP-teljesítményt "kiábrándítónak" nevezik a londoni elemzői közösség által az elmúlt napok magyarországi belpolitikai és makro-fejleményeiről kiadott, hétnyitó értékelések.

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport elemzése szerint az SZDSZ - azóta, hogy elvetette Gyurcsány Ferenc adótervezetét - nem állt elő semmilyen részletes saját ellenjavaslattal, viszont egyre erősebb nyomást fejt ki annak érdekében, hogy a kormányfő távozzon, mielőtt megegyezés születnék a 2009-s költségvetésről.

A gyenge növekedés, a jelentősebb adócsökkentésekhez rendelkezésre álló korlátozott mozgástér és az alacsony támogatottság növekvő politikai feszültséget teremt, amely elvezethet Gyurcsány távozásához, vagy az idő előtti választásokhoz. Annak a valószínűsége, hogy a kormányfő lemond a költségvetés jóváhagyása előtt, növekszik ugyan, de semmiképp sem tekinthető eldöntöttnek. Jelenleg az előrehozott választások esélye is alacsony, jóllehet növekszik, mivel az SZDSZ keményvonalas állásponton van az adókérdésekben - írják.

A ház azt várja, hogy a tárgyalások folytatódnak a két párt között a következő hetekben, legalább addig, amíg világosabbá nem válik, hogy milyen adóreform fogadható el mindkét fél számára. Ennek azonban valószínűleg nagyobb jövő évi költségvetési fellazítás lesz az ára.

A Standard & Poor''s londoni állásfoglalása szerint a közepes befektetői "BBB plusz" szuverén magyar devizaadós-osztályzat kilátását a cég márciusban arra a várakozására alapozva rontotta negatívra, hogy a magyarországi költségvetési konszolidáció előbb-utóbb leáll, tekintettel a költségvetési lazításra irányuló "erőteljes ösztönzőkre" és Magyarország költségvetési múltjára.

Az adócsökkentési csomag alátámasztani látszik ezt a várakozást; a S&P számítása szerint csak e terv potenciálisan a GDP-érték hozzávetőleg 1 százalékával növelheti az államháztartási hiányt 2010-ig.

A legutóbbi GDP-adatsorról a 4cast nevű pénzügyi előrejelző és elemző központ azt írta, hogy "nagyon nehéz örülni" a második negyedévi növekedésnek. A ház szerint a fő aggodalom forrása nem az, hogy az előzetes 2,2 százalékos becslésről 2,0 százalékra módosították az éves szintű növekedésről szóló végleges számot, hanem az, hogy a mezőgazdaság nélkül a kép "sokkal kiábrándítóbb" a vártnál, és a jövő "még kevésbé fest jól". Az elemzők szerint a magas olajárak nagy nyomást gyakorolnak az elkölthető jövedelmekre, és a belső kereslet sokkal lassabban gyorsul a ház által korábban vártnál.

Mindenekelőtt azonban az euróövezet "váratlanul hirtelen lassulása" volt az a tényező, amely elbánt a magyar iparral, és az azóta kijött újabb ipari teljesítményadatok arra mutatnak, hogy a harmadik negyedévi magyarországi növekedés szerkezete még rosszabb lehet, áll az elemzésben.

A cég a nagyon erőteljes kukoricatermés-előrejelzések alapján változatlanul úgy tartja, hogy a mezőgazdaság már eddig is figyelemreméltó teljesítményét "alulbecslik a jelenlegi GDP-statisztikák", és a ház meredekebb gyorsulásra, valamint az eddigi növekedési adatok felfelé módosítására számít a következő negyedévekben. Mégis, a hazai kereslet nagyon lassú élénkülése és az euróövezeti gazdasági aktivitás "masszív lassulása" lesz a fő tényező, és emiatt cég az eddigi 3,0 százalékról 2,5 százalékra szállította le a 2008-ra szóló éves magyar GDP-növekedési előrejelzését.

A cég szerint ha az euróövezeti teljesítmény tovább romlik, a mezőgazdaság nélkül számolt magyar GDP-növekedés könnyen zéróra süllyedhet a harmadik és/vagy a negyedik negyedévben, jóllehet az agrárszektor továbbra is "nagyon jelentős védelmet nyújt".

A Londonban megjelent legújabb elemzések az euróövezeti növekedés teljes leállását jósolják. A Barclays Capital szerint az euróövezeti reálértéken, éves összevetésben stagnálni fog a harmadik negyedévben; ráadásul erősen lefelé módosította 2009-re szóló éves prognózisát is: 0,7 százalékos GDP-növekedést vár az az eddigi 1,0 százalék helyett.

Gyurcsány lemond GDP SZDSZ adótervezet Magyarország S&P dresdner hiány Barclays 4cast
Kapcsolódó cikkek