Magyar gazdaság

Ételosztó karitatív szervezet lesz az EU

Az Európai Bizottság a mai napon indítványozta, hogy az élelmiszerelosztási programot terjesszék ki az Európai Unió legrászorultabb polgáraira is. Ehhez az elosztható termékek körének kiszélesítése mellett 2009-től megnövelnék a program költségvetését a jelenlegi keret kétharmadával, mintegy 500 millió euróra.

A javaslat szerint a tagállamok választhatnák meg az elosztani kívánt élelmiszerek körét és hároméves időszakra szóló élelmiszer-elosztási tervet készítenének. Az élelmiszerek elosztásáról továbbra is jótékonysági szervezetek és helyi szociális intézmények gondoskodnának. A 2010–2012-es időszaktól kezdve társfinanszírozás lépne életbe (az EU költségvetése a program költségeinek 75%-át, illetve kohéziós területek esetében 85%-át fedezné) - jelentette a Rapid uniós hírszolgálat.

Figyelembe véve a rászorulók élelmezésbiztonságát hátrányosan érintő élelmiszerár-növekedést és az élelmiszer-segélyezés megnövekedett költségeit, a Bizottság a költségvetési keret növelését tartaná szükségesnek. 2006-ban több mint 13 millió uniós polgár részesülhetett e segélyprogram előnyeiből. A program módosított formájában 2010-től áll majd rendelkezésre. „Ezzel a lépéssel az a társadalom legelesettebb tagjai számára konkrét segítséget tud nyújtani – jelentette ki Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. - Az élelmiszerárak mostani ugrásszerű emelkedése sokukat rendkívül érzékenyen érintett. Ki kell terjesztenünk ezt a sikeres programot és megnövelnünk költségvetését, hogy minél több emberen segíthessünk. Az intervenciós készletek kimerülésével joggal vetődik fel az igény – a nemzeti táplálkozási szokásoknak megfelelő – élelmiszerek piaci beszerzése iránt.”

A program 1987-ben született, keretében a tagállamok élelmiszersegélyként hasznosíthatták az állami készletekben felhalmozott élelmiszer-felesleget. Időközben azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. A készletek mára szinte kimerültek, miközben egyre több a rászoruló és az élelmiszerárak az egekbe szöktek. A Bizottság ezért úgy véli, hogy a program költségvetésének növelése és az élelmiszerek folyamatos nyílt piaci beszerzésének lehetővé tétele elemi érdek.

élelmiszer-elosztási EU termékek Mariann Fischer Boel
Kapcsolódó cikkek