Magyar gazdaság

Oktoberfest: gurulnak a milliók is

Hét millió és nyolc millió. Ez a két legfontosabb tudható szám a bajor fővárosban most is zajló megatranzakcióról.

Gazdasági elemzők szerint van egy harmadik szám is, ami több nagyságrenddel nagyobb ezeknél és tulajdonképpen ez a lényeg.

Müchenben naponta százezrek keresik fel a Wiesn negyedet, az Oktoberfest vidámparkját és hatalmas sátrait és a várakozások szerint az október elejéig tartó megapartin nyolc millió liter sört gurít le a 6,5-7 millió látogató. Mindebből többszáz millió eurónyi bevétele származik a sörös és szállodás cégeknek de közvetve az egész háttériparnak.

A Wiesn területén egy sátorba 8-10 ezren férnek be és ilyen sátorból 8-9-et építenek. A VGO helyszíni tapasztalatai szerint mindenhol legalább ennyien be is mentek, de ehhez már tavaly ilyenkor le kellett foglalni a helyeket. Jóféle sárga nedűből, káposztasalátából, lúgos perecből és csinos hölgyekből kifogyhatatlan mindegyik szentély. Este hattól óriási közös éneklésbe torkollik, ha a sátor közepén, egy nagy dobogóra kirakott zenekar ismert német slágerbe, népdalba vagy világszámba kezd.

Az idei a 175. Oktoberfest, ezt duplán megünnepeltetik az emberekkel. A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. S hogy demonstrálja közelségét a néphez, a belvárosban népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget.

Mindez a Theresienwiese (Terézia-rét) nevű szabad területen zajlott, s ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét. A lóversenyt a következő évben megismételték, majd 1818-ban felállították az első körhintát. Így jött létre a hagyományos Oktoberfest, amelyen a csodálatosan habzó sörnek kezdettől fogva óriási szerepe volt. A látogatók eleinte kis standoknál, később azután mind hatalmasabb sátorokban, valóságos "sörvárakban" szerezték be az innivalót.

Külön érdekesség, hogy a mostani sörfesztivál kellős közepén, szeptember 28-án rendezik Bajorországban a tartományi parlamenti választásokat, amelyek eredménye jelentősen növelheti - vagy épp csökkentheti - az ünneplési kedvet.


[enews_gallery id='235326']

sátor wiese sörfesztivál oktoberfest München sör
Kapcsolódó cikkek