Magyar gazdaság

Semmi sem marad úgy, mint eddig volt - Mivel járhat a pénzügyi válság?

A mostani a legsúlyosabb megrázkódtatás az 1929-es nagy gazdasági válság óta, és várhatóan semmi sem marad úgy, mint eddig volt – fogalmaznak egyes amerikai kommentárok az eseményekkel kapcsolatban.

A legnagyobb változás az USA szerepében következhet be: úgy tűnik, a pénzügyi válság véget vet azoknak az időknek, amikor Washington anélkül halmozhatott fel hatalmas államháztartási és külkereskedelmi hiányokat, hogy a külföld bizalmát elvesztette volna.

A nagy kérdés persze továbbra is az, hogy a pénzpiaci krach átterjed-e a reálgazdaságra, illetve milyen hatással lesz Európára. Egyébként nemcsak az óvilági politikusok, de amerikai kollégáik is az állami szerepvállalás erősítését követelik, ez önmagában is felér egy korszakváltással.

Az új intervencionizmus jegyében a Fed által szervezett mentőakció keretében 247 milliárd dollárt oszthatnak szét a világ vezető jegybankjai a forrásra éhes hitelintézetek között. Ennek köszönhetően tegnap nagymértékben süllyedt a dollár egynapos bankközi kamata, és a tőkepiacok is megnyugodtak. Elemzők szerint azonban a jegybanki pénzcsapok kinyitása átmenetileg enyhülést hoz ugyan a piacok számára, ám hosszú távon csak a bizalom helyreállítása jelenthet megoldást.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

dollár USA krach válság
Kapcsolódó cikkek