Magyar gazdaság

A két Sándor még mindig vezet - A leggazdagabb magyarok

Továbbra is Demján Sándor és Csányi Sándor Magyarország két leggazdagabb embere. Az idén 3,4 milliárd forint volt a listára kerülés alsó határa – derül ki a Népszabadság TOP 150 című kiadványából.

A lista éléről elmozdíthatatlan Demján Sándor folyamatosan bővíti gazdasági portfólióját. Vagyonát megalapozó cége, az idén 10 éves TriGránit folyamatosan terjeszkedik Európa nagyvárosaiban. A Korda Filmstúdió és a West End City Center után Krakkóban és Bukarestben is belvárosi bevásárlóközpontok épülnek. Vagyona a magyar nemzeti össztermék közel egy százalékának felel meg – írja a Deluxe.

 Csányi Sándor továbbra is a második a listán, bár az idei évben csökkent portfóliójában az OTP részvénycsomag értéke. A nemzetközi hitelpiaci válság ellenére a bankvezér nem pesszimista, úgy véli, hogy irányításával az OTP Bank egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó pénzintézete legyen.

Bige László Tibor, a hazai műtrágyagyártás vezető egyénisége megfosztotta a harmadik helytől Várszegi Gábort. Az eredeti foglalkozását tekintve gyógyszervegyész Bige 79 milliárdra növelte vagyonát.

Megtartotta negyedik helyét Leisztinger Tamás, a Forrás Rt. főtulajdonosa. Az eredetileg fizikusnak készült üzletember ingatlan- és pénzügyi befektetéseiből 11 milliárd forinttal növelte vagyonát, így most 75 milliárd forintot mondhat a magáénak.

 

 

Széles Gábor az ötödik helyen áll szintén 75 milliárdra becsült vagyonával. A tavalyi évet teljes egészében médiavállalkozásainak szentelte, az Echo TV,  a Vital TV és a Magyar Hírlap tartozik portfóliójába, ezenkívül egy 300 millió forintos befektetésből megvalósult nyomdát is létrehozott Székesfehérváron.

Veres Tibor a magyar vagyonlista hatodik helyére került 62 milliárd forintos vagyonával. Cége, a Wallis-csoport nemcsak Budapesten, hanem vidéken is jelentős fejlesztéseket indított és fejezett be a közelmúltban. Olyan projektek kapcsolhatók a céghez, mint az egri Agria Park, a Fót melletti East-Gate Business Park vagy a Közgáz Stúdium épülete. 

A hetedik leggazdagabb Várszegi Gábor, aki a kiadvány szerint 60 milliárd forint felett rendelkezik. (A Napi Gazdagság 90 milliárdra tette vagyonát néhány hónappal ezelőtt). A milliárdos, aki nem szívesen ad interjút, a nyolcvanas években alapozta meg vagyonát a Fotex fotószolgáltatási céggel, amit az Azúr, az Ofotért, a Keravill, a Domus és az Ajka Kristály követett.

Wáberer György többségi tulajdonú cégcsoportja, a Waberer''s csoport dinamikusan növekedett, az üzletember vagyonát a Top 150 szerzői 58 milliárd forintra becsülik. Legújabb projektje az volt, hogy megvásárolta a Multicont Zrt-nek az a felét, amely eddig nem volt az övé, így megszerezte a csepeli szabadkikötő feletti százszázalékos ellenőrzést.

A kilencedik leggazdagabb magyar Rákosi Tamás, akinek érdekeltségei közé tartozik az IKO Production, az RTL Klub egyik legnagyobb műsorbeszállítója. A Való Világ, a Szombat esti láz és a Csillag születik is az ő  produkciós cégénél készült.

A mindössze 38 éves Kovács Bence János zárja a top tízes listát 50 milliárd forintos vagyonával. A Spanyolországban élő ingatlanmágnás neve az idén nyáron bukkant fel először a magyar sajtóban. Vagyonát a dél-európai országban alapozta meg az ingatlanfejlesztési és a befektetési piacon, a telítettség miatt azonban hazai vizekre evezett. Projektjei közé tartozik a sávolyi Balatonring és a pécsi Magasház szállodává építése.

vállalkozó Széles Demján üzletember Csányi gazdag
Kapcsolódó cikkek