Magyar gazdaság

Átmeneti megnyugvás jöhet

A szenátus után pénteken az amerikai képviselőház is elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag tervét. A képviselők 263:171 arányban szavaztak a terv elfogadására.

Ezzel a harmincas évek elejének nagy világgazdasági válsága óta a legnagyobb szabású amerikai kormányzati beavatkozás válik lehetővé. A felsőház korábban biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal adott szabad utat a kezdeményezésnek.

A Wall Street megmentését célzó csomag szenátus - és immár a képviselőház - által elfogadott változata némileg módosított verziója annak az eredeti tervezetnek, amelyet a képviselőház hétfőn váratlanul elutasított. Új elem, hogy a szövetségileg biztosított bankbetétek összegét felemelik 100 ezerről 250 ezer dollárra.

Az új verzióba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is belekerült, továbbá mintegy 24 millió adófizetőt érintő könnyítés az úgynevezett alternatív minimális terén. A megvalósítással kapcsolatban irányelv, hogy a rossz hitelek felvásárlásánál a megmentési alap lehetőleg a legalacsonyabb árat fizeti, de mivel az állam újra eladja a papírokat - ez lehet nyereséges, vagy veszteséges is - , így egyelőre nem tudható pontosan, hogy az egész ügylet ténylegesen mennyibe is kerül majd az adófizetőknek.

A teljes 700 milliárdos mentőösszeget három részletben bocsátják a pénzügyminisztérium rendelkezésére: először 250 milliárd dollárt, majd 100 milliárd dollárt folyósítanak, végül pedig a 350 milliárdos utolsó részt. Az ügylet ellenőrzésére a kongresszus saját felügyelőtestületet állít fel, és a munkát folyamatában egy, a Fed elnöke vezette testület is ellenőrzi. A pénzügyi mentőcsomag első verziójára az alsóházban hétfőn a republikánus képviselők kétharmada, a demokraták 40 százaléka voksolt nemmel.

Bush aláírta

George W. Bush amerikai elnök pénteken aláírta a történelmi jelentőségű 700 milliárd dolláros amerikai pénzügyi mentőcsomagot, néhány órával azután, hogy azt a képviselőház is jóváhagyta. Mivel a szenátus már szerdán elfogadta a kezdeményezést, a képviselőházi jóváhagyás után Bush aláírásával a javaslat törvényerőre emelkedett.

"Megmutattuk a világnak, hogy az Egyesült Államok stabilizálni fogja pénzügyi piacait és fenntartja vezető szerepét a világgazdaságban" - hangzott el Bush rövid nyilatkozatában.Az ABC News/Washington Post felmérése szerint az amerikaiak 88 százalékát aggasztja, hogy a mentőöv tervének kudarca ronthat a gazdaság helyzetén. A válaszolók nagyjából fele azt üzente kongresszusi képviselőjének, hogy tegyen valamit, szavazzon igennel, mert aggódik cége vagy nyugdíja miatt, a megkérdezettek másik fele viszont egyértelműen elutasította a mentőcsomagot, és nemmel voksolásra szólította fel képviselőjét.

"Átmeneti megnyugvást" hozhat a piacokon az amerikai bankrendszer kitakarítására összeállított 700 milliárd dolláros csomag képviselőházi elfogadása, de rengeteg még a bizonytalan elem, és jó időbe telik, mire a mentőterv hatásai világossá válnak, áll a szavazás utáni első londoni gyorselemzésekben.

A Moody''s Economy, a Moody''s Investors Service hitelminősítő gazdaságelemző szolgálata péntek esti elemzésében azt írta: a számos bizonytalansági tényező között van, hogy az amerikai állam pontosan milyen portfoliókat fog kivásárolni, hogyan, és mennyiért.

A legfontosabb kérdés azonban az, hogy elégséges lesz-e csomag, elégséges számú bank lesz-e képes megszabadulni rossz portfolióitól ahhoz, hogy beindulhasson a hiteláramlás az amerikai és a világgazdaságban, áll a Moody''s Economy fejtegetésében.

A cég szerint hetekbe, vagy akár hónapokba is beletelhet, mire ezekre a kérdésekre tudható lesz a válasz.

A brit kormány mindenesetre pénteken markáns lépésekre szánta el magát. Gordon Brown miniszterelnök bejelentette: a kabinet és az üzleti élet vezető képviselőiből Nemzetgazdasági Tanácsot hozott létre, hogy a kormány és a gazdaság szereplői közvetlen együttműködésben kezelhessék a súlyos pénzügyi problémákat.

A testület - amelyet londoni elemzők a kormány COBRA nevű vészhelyzeti tanácskozó bizottságához hasonlítanak - hetente kétszer ülésezik; első tanácskozását már hétfőn megtartja.

Pénteken hivatalossá vált az is, hogy az eddigi 35 ezer fontról 50 ezer fontra - társszámlák esetén 100 ezer fontra - emelkedik a lakossági bankbetétek visszafizetésére vállalt állami garancia.

A brit kormány ezzel is igyekszik megnyugtatni a betéteseket, miután - főleg jelzálogkölcsönző pénzintézetek megingása után - az elmúlt napokban már voltak jelei pénzkivételi nyomásnak a lakossági bankoknál.

Mindemellett ír bankokba is tömegével kezdtek pénzt átutalni brit számlatulajdonosok, miután a dublini kormány - Londonban és a brüsszeli EU-központban is versenytorzító hatásúnak nevezett, és élesen bírált intézkedéssel - korlátozás nélküli garanciavállalást jelentett be a legnagyobb ír bankokban tartott megtakarításokra.

Peter Mandelson, az EU-bizottság kereskedelmi biztosa, aki a Brown által pénteken bejelentett kormányátalakítás nyomán, az üzleti ügyek miniszterének vezetőjeként visszakerül a kabinetbe, pénteken tartott első Downing Street-i sajtónyilatkozatában azt mondta: a jelenlegi pénzügyi válság talán nem példátlan, a mostani nemzedék azonban "bizonyosan nem látott még ilyet".

Londoni elemzők már rövid távon agresszív euróövezeti kamatcsökkentési ciklus kezdetét jósolták pénteki elemzéseikben.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének pénteken kiadott, befektetők számára összeállított heti felzárkózó piaci előrejelzése szerint a ház elemzői 2009 közepéig most már összesen 0,75 százalékpontnyi kamatcsökkentést várnak az euróövezeti jegybank (EKB) részéről, amelynek alapkamata - a kéthetes refinanszírozási tendereken alkalmazott kamatminimum - ezzel 3,50 százalékra csökkenne.

A GS az első, negyed százalékpontos EKB-kamatcsökkentést már decemberre valószínűsíti.

A Barclays Capital, a Barclays bankcsoport londoni befektetési részlege pénteken kiadott előrejelzésében azt írta: elemzői a decemberi kezdetről szóló eddigi prognózisukat módosítva most már novemberre várják az EKB első kamatcsökkentését.

A ház szerint azonban egy negyed százalékpontos csökkentés csak a júliusi, "váratlan és sokat bírált" ugyanilyen mértékű emelés visszafordítása lenne, ezért a Barclay Capital londoni elemzői novemberi EKB-enyhítés esetén még további, összesen fél százalékpontnyi csökkentést várnak, akár már márciusig.

A Financial Times a héten, "vállalatvezetők és döntéshozók" véleményét idézve azt írta: a kontinentális Európa az amerikainál is mélyebb felé tart, mivel nincs meg a szükséges rugalmassága ahhoz, hogy reagálni tudjon a romló gazdasági helyzetre.

A londoni üzleti napilap forrásai szerint ezért az európai befektetői és vállalatvezetői kör azt szeretné, ha az euróövezeti jegybank feladná az inflációra összpontosító pénzügypolitikáját, és az elhúzódó recesszió kivédésére koncentrálna.

"Megmutattuk a világnak, hogy az Egyesült Államok stabilizálni fogja pénzügyi piacait és fenntartja vezető szerepét a világgazdaságban" - hangzott el Bush rövid nyilatkozatában. Kétségek "Egy kicsit talán túl későn érkezik a dolog; ha korábban tették volna, valószínűleg sokkal nagyobb hatása lett volna a bizalom helyreállítása tekintetében" - értékelte a helyzetet Anna Piretti, a BNP Paribas bankcsoport New York-i közgazdásza. Mint hozzátette, az utóbbi két hétben egyre több pénzintézet került bajba.

A Time magazin elemzése szerint egyáltalán nem világos, hogy az adminisztráció milyen papírok vásárlására fogja fordítani a dollármilliárdokat, mint ahogy az sem, valóban sikerül-e majd helyreállítani a bizalmat és feloldani a befagyott hitelpiacot.

A mentőcsomagot elutasító egyik demokrata képviselő pénteken úgy nyilatkozott: azért szavazott nemmel, mert nem kíván a szocializmus árnyékában élni, márpedig a csomag az államosítások sorozatát vetíti előre. -->

pénzügyi válság mentőcsomag képviselőház cobra Brown Bush világgazdasági válság
Kapcsolódó cikkek