Magyar gazdaság

Ekkorát még nem romlottak a kilátásaink!

Kevesebb, mint a felére, 1,2 százalékosra csökkentették a jövő évre várt gazdasági növekedési prognózisaikat a Reuters által megkérdezett elemzők. Idénre is az előző havinál alacsonyabb, 2 százalékos bővülést jeleznek a szakértők. A költségvetési hiányra vonatkozó várakozásukat is lejjebb vitték, de egyelőre nem annyival, mint a Pénzügyminisztérium.

Az előző havi felmérésben már egyöntetűen a csökkenését várták az elemzők, most viszont – valószínűleg a magyar pénzpiacok elbizonytalanodása nyomán – már több szakértő is emelést vár, közülük ketten már most hétfőn. A többségi vélemény szerint azonban marad az alapkamat év végéig a mostani, 8,5 százalékos szinten, már csak egyetlen elemző vetít előre – 25 bázispontos – csökkentést, míg van, aki szerint 9,5 százalékra növelheti az MNB a rátát decemberre.

Az inflációs prognózisok a jelentős és hirtelen keresletcsökkenés láttán lefelé mozdultak el. A korábban vártnál 0,1 százalékponttal alacsonyabb, 6,3 százalékos pénzromlást várnak az idei év átlagában a megkérdezettek. A jövő évi jóslatukat még nagyobb mértékben vették vissza: átlagosan 4,2-ről 3,8 százalék köré.

Hosszú idő óta először korábbra hozták a szakértők az eurócsatlakozási időpontra vonatkozó várakozásukat egy évvel, 2013-ra. Az utóbbi hetek eseményei kapcsán vetődött fel a kormányban egy, a korábban tervezettnél gyorsabb euróbevezetési forgatókönyv készítése, ennek hatására lehetnek most optimistábbak az elemzők.

előrejelzések GDP infláció hiány kamatemelés növekedés elemzők prognózis
Kapcsolódó cikkek