Magyar gazdaság

"Matektanárt a kormánynak” - OKSZ tiltakozás

Az Országos Kereskedelmi Szövetség az EU-hoz fordul, ha a kormány a tervezettnek megfelelően módosítja a termékdíjjal kapcsolatos szabályokat.

Az Országgyűlés a jövő héten dönthet az italcsomagolások környezetvédelmi termékdíj fizetési szabályainak módosításáról. A kormány eredeti javaslata szerint 2009-ben az italcsomagolások után a költségvetés várható termékdíj bevétele 12 milliárd forint lesz, az ez évi 9 milliárd forinttal szemben, ami eleve 30% adóemelés. Mint az Országos Kereskedelmi Szövetség  (OKSZ) és az Élelmiszeripari Dolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) közleménye fogalmaz: a termékdíj amit egyértelműen bizonyít, hogy Magyarországot az Unió adóügyi biztosa kötelezte a jelenlegi szabályok megváltoztatására.

Az egyik módosító javaslat arra irányul, hogy a kormány eredeti javaslatától eltérően 2009-ben még nagyobb legyen az italcsomagolások úgynevezett kereskedelmi termékdíja (a kormányjavaslatban előirányzott 5,30 forint helyett 7,30 forint), ami viszont már 16-18 milliárd forint költségvetési bevételt eredményezhet, ami a számok nyelvére lefordítva 100% adóemelés. A két szervezet szerint ez ellentétes az eddigi adóemelést tagadó nyilatkozatokkal.

Mint azt "Matektanárt a kormánynak!" – című közleményükben írják, az italcsomagolások termékdíjának emelése a költségvetés adóbevételeit növeli, környezetvédelmi hatása a magasabb összegnek sem lehet. Ennek oka, hogy az ösztönzés alapja eleve elhibázott: egy hulladék italcsomagolás után a termékpálya teljes szakaszában háromszor kell termékdíjat elszámolni, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy egy üres palackot háromszor kellene kidobni a hulladékgyűjtőbe, márpedig ez általában csak egyszer sikerülhet.

A törvény elfogadása esetén az OKSZ eljárást kezdeményez az Európai Uniónál, mivel a javasolt rendszer lényegét tekintve nem különbözik a jelenlegitől, aminek megváltoztatására kötelezték Magyarországot. Az Unió nem enged adó megkülönböztetést az egyes csomagolóanyagok között attól függően, hogy abba milyen terméket csomagolnak: teljesen mindegy, hogy egy műanyag palackban üdítő, étolaj, vagy hajsampon van. "A környezetvédelmi szaktárca 2005-től bevezetett, jelenleg hatályos rendszere egyszer már megbukott az Unió adóvizsgáján: pótvizsgán is lehet bukni!" – fogalmaz a közlemény.

ÉFOSZ unió EU kormány termékdíj OKSZ
Kapcsolódó cikkek