Magyar gazdaság

Reálbértartás: a szakszervezetek keveslik, a munkaadók sokallják

A munkavállalók keveslik a kormány reálbértartásra vonatkozó javaslatát, derült ki az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén Budapesten. Azt sem támogatják, hogy a rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel féléves bérmegállapodás köttessék, melyet 2009 közepén újratárgyalnának.

Ez a „fél évig maradjunk csöndben, aztán majd visszatérünk rá" - típusú munkaterv nem elfogadható számunkra – fogalmazott Borsik János az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az is kiderült, a költségvetési makroszámok módosulásától függetlenül a munkavállalók továbbra is ragaszkodnak a 80 ezer forintos minimálbérhez.

Dávid Ferenc a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára elmondta: a munkaadói oldal a bérek és a nominális szinten tartását tartja 2009 első félévére vonatkozóan reális elvárásnak. Azaz a munkaadói oldal a kormány által javasolt, 4-5 százalékos bruttó béremelést, a reálbértartást sem támogatja. A VOSZ-főtitkár a minimálbérrel kapcsolatban hozzátette, a kormány reálbértartási javaslatából következtetve a minimálbér 72 ezer forint körül lenne, azonban még ez is 10 százalékos differenciát mutat a munkavállalók javaslatához képest. Ez pedig óriási különbség, figyelembe véve, hogy 1,2 százalékos GDP-növekedés várható.

A féléves bérmegállapodással kapcsolatban a munkaadók szóvivője kijelentette: támogatják a javaslatot. A kormány részéről Csizmár Gábor elmondta, szakértői számítások alapján - melyek nem tükrözik a kormány álláspontját - 72 400 forint lehetne a reáltartalmú minimálbér. Megállapodás ma nem történt, a felek október 31-én tárgyalnak ismét.

munkaadók szakszervezetek reálbértartás OÉT
Kapcsolódó cikkek