Magyar gazdaság

Rekord mélységben az euróövezeti beszerzőmenedzser-mutató

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters-kezelte beszerzőmenedzser-mutatója októberben 46,9 pontra, 2001. október óta a legalacsonyabbra csökkent a szeptemberi 48,4 pontról, a visszaesés gyorsulását jelezve hónapról hónapra, a pénteken megjelent előzetes becslés szerint.

 Az elemzők 47,0 pontra számítottak októberről. Hasonlóan alakult a feldolgozóipari mutató is: az előzetes becslés szerint 41,3 pontra, a felmérés tizenegy éves történetében a legalacsonyabbra esett a szeptemberi 45,0 pontról. Az elemzők 44,0 pontra számítottak októberről. Októberben mindkét mutató ötödik hónapja van 50 pont alatt, vagyis ötödik hónapja jelzi a teljesítmény romlását az előző hónaphoz képest.



Októberben a fő mutatókat elsősorban a megrendelések nagy visszaesése vetette vissza. A bekerülési és a termelői-kibocsátási árak inflációja viszonylag erős maradt, habár lassult szeptemberhez képest. Főleg a feldolgozóipar számára lassult a bekerülési árak inflációja, a termelői árak emelkedése csak kisebb ütemben fékeződött.

A német szolgáltatási mutató 49,7 pontra csökkent a szeptemberi, még halvány teljesítményjavulást jelző 50,2 pontról, a feldolgozóipari mutató 43,3 pontra, 2001. október óta a legalacsonyabbra 47,4 pontról, a pénteki előzetes becslés szerint.

mélység euróövezeti beszerzőmenedzser-mutató rekord
Kapcsolódó cikkek