Magyar gazdaság

Vége a mutyizásnak a kórházakban

Megszűnhet a folyamatos vita a kórházi teljesítmények korlátozásáról, és vége lehet a gyógyítási kapacitások „feketén” történő adásvételének. Ugyanis az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elkészítette az intézmények teljesítményvolumen-korlátjának (tvk) átalakítását szolgáló javaslatát, ám annak bevezetése a jogszabályok megváltoztatása, illetve a jövő évi költségvetési törvény elfogadását követően lehetséges.

Kiss Zsolt, az OEP finanszírozási főosztályának vezetője arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy januártól végre a pénz követné a beteget. Rugalmasan kezelnék ugyanis az intézményekkel kötött finanszírozási szerződéseket, amelyeket negyedévenként, a betegmozgásokat követve változtatnának. A gyógyításért járó pénzt feladathoz, lakosságszámhoz, s ahhoz kötnék, a páciens az intézményrendszer melyik szintjén kap ellátást, azaz elismernék a progresszivitást.

A sokat bírált volumenkorlátra a gyógyítás megfelelő keretek között történő ellátása érdekében van szükség, hiszen világszerte bebizonyosodott: az ágyak megtalálják a betegüket, a több kapacitás, különösen, ha fizet a biztosító, generálja a betegforgalmat.
A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc is úgy látja: a hatályos tvk-rendszer rossz, sürgető a változtatás. Ugyanis amíg egy kisebb városi kórház – ha úgy látja, kifogyott az OEP-től kapott tvk-kerete – továbbküldheti a beteget a súlyponti kórházakba, ahol 24 órás szolgálatban kell fogadni a betegeket, nekik már nincs hová küldeni őket. Így a számukra kiosztott tvk-keretet túllépik, pedig az engedélyezett gyógyítási mennyiségen fölül nem fizet az egészségpénztár, így halmozódik a veszteségük, ez tavaly országosan meghaladta a 60 milliárd forintot. Ez nagyjából megfelel az OEP által a kórházaknak átutalt havi működési költségek összegének. Ez is oka lehet a kórházi tvk-kal való üzletelésnek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

mutyi oep kórház
Kapcsolódó cikkek