Magyar gazdaság

15 éves mélyponton az eurózóna átfogó hangulatmutatója

Az euróövezetben novemberben az átlag szintjén tovább romlott a gazdasági bizakodás: az Európai Bizottság csütörtökön megjelent felmérésében az átfogó hangulatmutató 74,9 pontra - több mint 15 év óta a legalacsonyabbra - csökkent az októberi, lefelé módosított 80,0 pontról.

Utoljára februárban volt, 100,2 ponton, többségi bizakodást jelezve 100 pont fölött a mutató, azóta folyamatosan csökken, a pesszimisták mind nagyobb többségét jelezve. Az elemzők 78 pontot vártak novemberről. A fő mutatót tavasszal még jobbára csak a pénzügyi szolgáltatók húzták le, de azóta már minden fronton terjed a borús hangulat.

A bizalmi mutató a szolgáltatók körében novemberben mínusz 12 pontra esett az októberi mínusz 7 pontról. Az ipari mutató mínusz 25 pontra rosszabbodott mínusz 18 pontról. Az elemzők mínusz 21 pontot vártak. A brüsszeli bizottság felmérésében a fogyasztói bizalom részmutatója mínusz 25 pontra esett tovább mínusz 24 pontról. Az elemzők is mínusz 25 pontra számítottak. A kiskereskedelmi mutató mínusz 13 pont maradt, októberben is annyi volt.

Az Európai Bizottság külön, vállalatvezetők körében végzett felméréssel készült üzleti klímamutatója mínusz 2,14 pontra - szintén 15 éve a legalacsonyabbra - csökkent az októberi mínusz 13,4 pontról. Az elemzők mínusz 1,5 pontra számítottak. Utoljára márciusban javult ez a mutató, azóta romlik.

bizakodás hangulat eurózón gazdasági mutató
Kapcsolódó cikkek