Magyar gazdaság

272 ezer forintos kezdő bér - Kinek mennyit ér a diplomája?

Eltér egymástól a gazdasági és műszaki végzettségű pályakezdők iránti kereslet: az előbbiek elhelyezkedési esélyei némileg romlottak ebben az évben, utóbbiak esetében viszont többnyire jóval kedvezőbb a kép.

Mindez az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetnek (GVI) a diplomás pályakezdők bérezésével és a gazdasági, társadalomtudományi, illetve műszaki felsőoktatási intézmények presztízsével kapcsolatos kutatásából derül ki.

A gazdasági és társadalomtudományi karok első öt helyén fővárosi intézmények találhatók. A Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi és Közgazdaság-tudományi Kara vezeti a listát. Előkelő helyezést – és pontszámot – ért el a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kara is.

A földrajzi egységek szerinti bontás némileg árnyalja a fővárosi intézmények vezető szerepét. A Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi és Közgazdaság-tudományi Kara minden térségben vezető szerepre tett szert, pontszámához azonban jelentős mértékben felzárkóznak a vidéki intézmények. Kelet-Magyarországon például a Debreceni és Miskolci Egyetem közgazdaság-tudományi kara látványosan nagyobb presztízsnek örvend, mint országosan, Nyugat-Magyarországon pedig a PTE Közgazdaság-tudományi Kara és a BGF kihelyezett intézményei élveznek az országos átlagnál jelentősen jobb megítélést.

A műszaki és informatikai képzések közül az első három helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) karait találjuk. A BME Gépészmérnöki Kara és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar közel azonos mértékben elismert. Őket némileg lemaradva követi a BME Építészmérnöki Kara. A fővároson kívüli intézmények közül a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara a legelismertebb. A BME Gépészmérnöki Kara a potenciális foglalkoztatók körében is a legnagyobb presztízsű felsőoktatási intézmény.

A GVI kutatása során 29 gazdasági, jogi, illetve műszaki foglalkozási csoport bérezéséről gyűjtött információt. A bruttó kezdő bér tekintetében ezen a körön belül egy átlagos diplomás pályakezdő munkába álláskor közel 202 ezer forint fizetésre számíthat.

Az átlag azonban itt is elfedi a célcsoporton belül tapasztalható különbségeket. A bérezési egyenlőtlenségek mértékét kiválóan szemlélteti például az, hogy a pályakezdők egynegyede legfeljebb bruttó 150 ezer forintra, szerencsésebb egynegyedük viszont legalább bruttó 250 ezer forint kezdő bérre számíthat.

A műszaki végzettséget igénylő munkakörökben átlagosan 35 ezer forinttal nagyobb a kezdő bruttó munkabér, mint a vizsgált gazdasági és jogi végzettségűek esetében. Ennek megfelelően a legjobban fizetett három munkakör mindegyike műszaki.

Évek óta az informatikusok vezetik a listát, ők átlagosan bruttó 272 ezer, a vegyészmérnökök bruttó 227 ezer, a villamosmérnökök bruttó 221 ezer forint kezdő bérre számíthatnak. A legrosszabbul fizetett munkakörnek a szakirányú végzettséget nem igénylő asszisztens, ügyintéző (142 ezer), a turisztikai és vendéglátó munkatárs (135 ezer) és a mezőgazdasági mérnök (130 ezer) tekinthető.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet BME Budapesti Gazdasági Főiskola multinacionális corvinus ELTE diploma
Kapcsolódó cikkek