Magyar gazdaság

A közgazdászoknak nem tetszik a 200 milliárd eurós csomag

Nem aratott osztatlan sikert az európai közgazdászok körében az Európai Bizottság 200 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagja.

Annak, hogy néhány órán belül egy százalékról másfélre, 120 milliárd euróról 200 milliárdra nőtt a csomag GDP-hez viszonyított nagysága, pszichológiai hatása lehet – véli Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója. Ország-világ előtt bizonyíthatja, hogy nemcsak az Egyesült Államok, hanem az is képes hipp-hopp mutatós csomagokat összerakni.

Nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a hír hallatán nem kaptak szárnyra a piacok, nem emelkedtek az árfolyamok. Emellett a 200 milliárd euró valójában nem több 30 milliárdnál: az élénkítés költségeiből ennyit állna az Európai Bizottság, a többit a tagállamokra hagyná.

Rácz Margit szerint aggodalomra ad okot, hogy a pénzügyi válság egyelőre nem zárult le, hiányzik a jó és komoly hitelpiac, s a bankközi hitelezés fellendülése is várat magára.

Ekként egyre valószínűbb 2009-ben a reálgazdaság mély válsága, ez a növekedés és a beruházások visszaesésével jár együtt. José Manuel Barroso bizottsági elnök még alig ismertette a csomagot, Joaquín Almunia pénzügyi biztos már arra intette a tagállamokat, hogy az államháztartásra vonatkozó szigorú szabályok továbbra is érvényesek.

Jó hírrel egyedül Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szolgált – jegyezte meg az EU-szakértő. A nagyprojektek fölgyorsítása, finanszírozásuk megkönnyítése, az előleg összegének megemelése a talpra állás és a fellendülés érdemi elindítója lehet, hiszen a kilábalás a jelenlegi helyzetből csakis beruházásalapú lehet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Rácz Margit Bajnai Gordon GDP MTA Világgazdasági Kutatóintézet José Manuel Barroso
Kapcsolódó cikkek