Magyar gazdaság

Felvértezett fogyasztók - Jöhet a csoportos kártérítés

Csoportos fogyasztóvédelmi kártérítési perekre teremtené meg a jogi lehetőséget az Európai Bizottság.

Brüsszelben a Financial Times Deutschland értesülése szerint ma terjesztik elő azt a zöld könyvet, amelynek alapján akár már jövőre megjelenhet a csoportos perek intézményesítéséről szóló közösségi jogszabály tervezete.

"Jobban fel kell vérteznünk a fogyasztókatq – nyilatkozta Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa. Szerinte a meglévő jogi eszközök komplexek és időigényesek, és ez elriasztja az embereket jogaik kikényszerítésétől.

A csoportos kártérítési perek az USA-ban már régóta elterjedtek, és a cégvezetők a hátuk közepére sem kívánják ezeket, ugyanis a bíróságok már hatalmas kártérítéseket ítéltek meg olyan ügyekben, amelyeknél e jogi eszköz híján egyetlen centet sem kellett volna fizetniük a vállalatoknak – egyes becslések szerint évente 250 milliárd dollárról van szó.

Az EU-ban jelenleg csak a tagállamok kevesebb mint felében van lehetőség csoportos igényérvényesítésre, ám az AFP szerint csupán Hollandia jogrendje tartalmazza az amerikai típusú csoportos fogyasztóvédelmi perek lehetőségét. Éppen ezt akarja megteremteni Kuneva minden tagállamban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

fogyasztóvédelmi biztos USA EU Financial Times Deutschland Kuneva
Kapcsolódó cikkek