Magyar gazdaság

Gyorsan mélyül az euró-övezeti recesszió

Ijesztő mértékben romlanak az euró-övezet kibocsátási mutatói, mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltató szektorban, az adatok láttán a Financial Times már azt írja, hogy beindult az ördögi kör.

A lefelé menő spirálban a vállalatok nem várják meg, míg a hanyatló bevételeikkel szemben súlyos veszteségek forrásává válik a foglalkoztatottak megtartása, ezért idejekorán elbocsátanak, ráadásul erősen visszafogják a beruházásokat, ami visszaveti a fogyasztást, és a kereslet csökkenésével egy újabb, még pusztítóbb kör kezdődik. A gyorsuló hanyatlást jól tükrözik a pénzügyi információs szolgáltatásokkal foglalkozó Markit cég által most közzétett adatok.

A feldolgozóipar és a szolgáltatói szektor teljesítményét egyaránt tükröző, euró-övezeti, összetett beszerzési menedzser index (PMI) novemberben 39,7 pontra esett, a már amúgy is ijesztően alacsony, októberi 43,6 pontról. A kompozit-index immár hatodik hónapja mutat folyamatos mutat. A PMI-adatoknál az 50 pontos határ választja el a zsugorodást az expanziótól, és az utóbbi évtizedben már az is vészkiáltásokat váltott ki, ha az érték néhány ponttal a negatív sávba csúszott. A két nagy terület közül az – euró-övezeti döntő hányadát – feldolgozóiparon belül volt különösen erős a visszaesés: az októberi 41,1 pontos adat novemberben 36,2 pontra esett, a szakértői előrejelzések 40,5 pontos átlagával szemben.

A bankoktól a vendéglátóiparig és idegenforgalomig terjedő, teljes szolgáltatói szektorban az októberi 45,7 pontról 43,3 pontra esett a PMI adat. A mutató összeállításához felhasznált 12 rész-index közül hét soha nem volt a mostanihoz hasonló alacsony szinten, az adott felmérés 10 éves története során.

Az euró-övezet gazdasága már az idei második és harmadik negyedévben is csökkent – 0,2-0,2 százalékkal – a Financial Times szerint a mostani kibocsátási adatok arra utalnak, hogy az év utolsó három hónapjában a visszaesés mérték legalább 0,5 százalékos lesz. Az irányzatokat elemezve a Bloomberg rámutat, hogy a súlyos helyzetben csak egy biztató fejlemény látható: az energiahordozók és a nyersanyagok árának esése nyomán gyorsan enyhül az inflációs nyomás. Ez azt jelenti, hogy az Európai Központi Bank immár nem hivatkozhat a drágulásra, a korábbi monetáris szigor égetően sürgős enyhítésével szemben.

Az euró-övezeti PMI-ben használt inflációs előrejelző komponens valójában 2003 nyara óta nem utalt a mostanihoz hasonlóan alacsony inflációs kilátásokra. A hírügynökség idéz elemzőket, akik szerint a következő nyárig akár 1 százalékra is süllyedhet az EKB-nél az irányadó kamatláb.

euró recesszió övezet
Kapcsolódó cikkek