Magyar gazdaság

ILO: csökkenő bérek

Az idei 0,8 százalékos emelkedés után jövőre 0,5-del mérséklődhetnek a fejlett országokban a reálbérek – jósolja a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

Magyarországra vonatkozó jóslatot ugyan nem közöl, de hazai szakértők szerint az állami szektorban szükségessé vált megszorítások miatt akár nominálisan is visszaeshetnek az átlagbérek. A piaci szektor az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tárgyal a bérekről; a legutóbbi ülésen a munkáltatók lemondtak a befagyasztásáról, cserébe a szakszervezetek elálltak korábbi, 80 ezer forintos követelésüktől.

 Juan Somavia, az ILO főtitkára szerint erősíteni kell a munkavállalók érdekérvényesítési képességeit, mivel a lakosság vásárlóerejének erőteljes visszaesése megnehezíti a gazdasági válságból való kilábalást.

A kormányzati beavatkozás azért különösen fontos, mert az utóbbi évek bővülése közepette is folyamatosan csökkent a bérek részesedése a GDP-ből, és nőttek egy-egy országon belül a jövedelmi különbségek. Az ILO szerint egyébként jövőre világszerte 20 millióval emelkedhet a munkanélküliek száma.

ILO kormányzati Nemzetközi Munkaügyi Szervezet
Kapcsolódó cikkek