Magyar gazdaság

Magyarok Szingapúrban - Elismerik a versenyképességet

Az ITD Hungary és szingapúri partnere, az International Enterprise Singapore (IES) közös szervezésében, valamint a szingapúri magyar nagykövetség és a legnagyobb helyi üzleti kamara, a Singapore Business Federation támogatásával 2008. november 19-én magyar befektetési szemináriumot tartottak ma a városállamban. Az eseményt jelentős számú vállalati találkozó kísérte.

A mintegy 70 céget, köztük számos szingapúri nagyvállalatot vonzó eseményen a magyar befektetési környezetről tartott előadást Rétfalvi György, az ITD vezérigazgatója, valamint a magyar elektronikai, logisztikai, ingatlan- és gépjárműgyártó szektorok képviselői. Rétfalvi beszédében utalt a hazánkban eddig eszközölt jelentős mértékű szingapúri tőkebefektetésre, amelynek mértéke Japán és Dél-Korea után a városállamot a harmadik legnagyobb ázsiai invesztorrá teszi. Hangsúlyozta, hogy a növekedés megtorpanása ellenére a magyar gazdaság komparatív előnyei változatlanul fennállnak és ez a 2008 első háromnegyed évének beruházási adataiban is tükröződik.
Ted Tan, az IES vezérigazgató helyettese megnyitó beszédében kiemelte a magyar gazdaság tőkevonzó képességét, valamint azt, hogy a pénzügyi válság és a nyomában bekövetkező gazdasági lassulás elsőként a kis belső piaccal rendelkező, nyitott exportorientált országokra hat, így Szingapúr és Magyarország is a világpiaci kereslet csökkenésével kell, hogy szembenézzen.

Másik oldalról viszont a válságot követő fellendülésből is e gazdaságok részesülnek majd elsőként.
Magda Tamás szingapúri magyar nagykövet arról beszélt, hogy Magyarország és a délkelet-ázsiai városállam széles alapokon nyugvó, mélyülő kapcsolatokra törekszik.

Az elmúlt éveket jellemző sorozatos magas szintű találkozók megteremtették az előrelépés lehetőségét a gazdasági kooperáció, a kutatás-fejlesztés, az egyetemközi együttműködés, valamint a kulturális programok vonatkozásában. A nagykövet hangsúlyozta, hogy a helyi cégekkel folyó tárgyalások alapján megállapítható, hogy a hosszú távra tervező cégek számára Magyarország továbbra is vonzó partnernek és célországnak számít.

befektetésösztönzés ITD Hungary Szingapúr
Kapcsolódó cikkek