Magyar gazdaság

Negatív jövedelemadó? Ha a parlament megszavazza, 180 ezer szlovák örülhet

Ha a szlovák törvényhozás megszavazza, mintegy 180.000 minimálbéren vagy alacsony fizetésért dolgozó szlovák munkavállaló kaphat havi rendszerességű „foglalkoztatási bónuszt” az államtól. A pénzügyminisztérium a javaslattól a foglalkoztatottság növekedését várja – írja a Spectator szlovák híroldal.

A minimálbért keresők jelenleg sem fizetnek jövedelemadót. Azonban, ha a tervezet megvalósul, negatív adóra lesznek jogosultak, amit az állam havi juttatás formájában folyósít majd nekik. A „foglalkoztatási bónusz” összege mai áron számolva 209 korona lesz. Az első kifizetések 2010 tavaszán kezdődnének majd, és azokra mindazok jogosultak, akik egy adott évben legalább hat hónapig munkaviszonnyal rendelkeztek - olvasható a Humán Rent hírlevelében.

A kabinet a kezdeményezésre olyan járulékos szociális segélyként tekint, ami azokat támogatja, akik „szeretnének előrelépni, de nincs lehetőségük jobban fizetett állást találni”. A javaslat mögött az a szándék húzódik meg, hogy csökkentsék a tartós munkanélküliséget, és álláskeresésre ösztönözzék azokat, akik eddig kizárólag állami segélyből tartották fent magukat – áll a kormányzati előterjesztésben. Idén nyáron 278.000 munkanélkülit tartottak nyilván Szlovákiában, akik közül 151.000-en tartósan állástalanok voltak.

Az ellenzék kritikával illette a tervezetet, mert az nem vonatkozik az önfoglalkoztató vállalkozókra. Ezért Ivan Mikloš, a kereszténydemokrata politikus, volt pénzügyminiszter a jogszabály ilyen irányú kiterjesztésére tett javaslatot. Szintén kritikára adott okot, hogy az eredeti javaslat 8690 koronás minimálbérrel számolt, azonban időközben az 8900 koronára emelkedett, ezzel párhuzamosan a negatív adó összefe pedig 174 koronára csökkenne.

Egyes munkaadói szervezetek azért kritizálják a javaslatot, mert álláspontjuk szerint az nem jelent elég motiváló erőt az alacsony képzettségű dolgozók számára. Ehelyett a Szlovák Üzleti Szövetség és a Szlovák Munkáltatók Uniója – bár utóbbi rábólintott a foglalkoztatási bónuszra – inkább adó- és járulékcsökkentéseket szorgalmaznak, miközben a segélyt elsősorban a pályakezdők, a munkaerő-piacra frissen belépők esetében helyeslik.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek