Magyar gazdaság

Súlyos recessziót várnak a brit gyáriparosok

A GDP legutóbbi csúcsteljesítményét mintegy 2,5 százalékkal alulmúló ciklikus mélypontot jósol a legújabb előrejelzésében a CBI. A brit gyáriparosok szövetsége (Confederation of British Industry) arra számít, hogy drámai módon meglódul a munkanélküliség.

 London körzetében átlagosan minden tizenkettedik munkahely megszűnik. A sajátos brit munkaügyi-szociális szabályozásra visszavezetett, hagyományosan magas szintű foglalkoztatásnak egyelőre – szemlátomást – vége.

London korábban visszatérően megleckéztette a kontinentális európai kormányokat a bénítóan nagy arányú miatt, most maga is az állástalanság folyamatosan növekedésével kényszerül szembenézni, ami 2010-re eléri a 9 százalékot, abszolút értelemben pedig a 3 millió főt. A CBI által még szeptemberben is előrejelzett, 0,3 százalékos, jövő évi negatívba fordul, és helyébe 1,7 százalékos csökkenés fog lépni. A mostani prognózis szerint a mélypontnak valamikor a jövő év vége felé kell bekövetkeznie. A brit gyáriparos szervezet a jelenlegi előrejelzésében abból indult ki, hogy a kormány stabilizációs és gazdaságélénkítő intézkedései hatásosak lesznek, és sikerül mozgásba hozni a hitelszférát. Ha ez a várakozás nem igazolódik be, akkor újabb negatív korrekciót kell végrehajtani a prognózisban.

Baljós jelnek tekinthető, hogy a pénzügyi válság legutóbbi, mostani őszi hulláma nyomán egyre több vállalkozás küszködik elemi finanszírozási problémákkal. A bankok visszafogják a hiteleket, sőt a szállítók hiteleire adott garanciákat is, ami azt jelenti, hogy a megrendelőknek sok esetben előre kell készpénzt letétbe helyezniük. A normál időkben gondolkodás nélkül nyújtott, rövid lejáratú, szállítói hitelek elapadása spirálszerűen vezet a gazdasági tevékenység zsugorodásához, amin a jegybanki likviditásbővítő intézkedésekkel is alig lehet segíteni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az idén még 1,6 százalékkal növekvő lakossági fogyasztás, jövőre várhatóan 1,8 százalékkal zsugorodik majd.

A negatív prognózisokat igyekezett a területi hatások szerint értelmezni a brit helyhatóságok szövetsége. Eszerint a – mutatói alapján – korábban országszerte irigyelt délkeleti országrész és maga London fogja elszenvedni a legsúlyosabb veszteségeket. A hajdan legdinamikusabbnak tartott régióra óriási csapást mérnek a banki és a pénzügyi szolgáltatói szektorban máris folyó elbocsátások. A londoni Times szerint a térségben az építőipar és a maradék feldolgozóipar is erős veszteségekkel lesz kénytelen szembenézni. Némi védettséget csak a kelet-angliai és délnyugati körzetek élvezhetnek, ahol várhatóan csak minden harmincadik állás megy veszendőbe. Itt a mezőgazdasági foglalkoztatás szolgálhat némi stabilizáló hatással.

gyáriparosok cbi brit
Kapcsolódó cikkek