Magyar gazdaság

Útfelújítási program indult Pest megye déli részén

A Regionális Operatív Program (ROP) keretében 615 millió forintos útfelújítási projekt indult Pest megyében, Alsónémedi, Taksony, Dunavarsány és Majosháza térségében, ahol összesen mintegy 65 ezer ember lakik. Lebonyolításával a projektgazda Magyar Közút Kht. a MOTA-ENGIL Magyarország Zrt.-t, valamint a Colas-Eger Út- és Vasútépítő Zrt.-t bízta meg.

Bár Pest megye fejlettségi mutatói az országos átlag felett vannak, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez elsősorban a fővároshoz köthető. A ROP által finanszírozott projektek keretében most a megye kisebb településeinek fejlesztésére is sor kerülhet – mondta László Sándor, a Magyar Közút Kht. vezérigazgatója.

Az első felújításra szánt útszakasza Gyál és Alsónémedi térségének külterületén található (4602 jelű út), amelynek része az M5-ös autópálya gyáli kijáratánál található körforgalom burkolatának felújítása is. A nagy forgalmi terhelés hatására egyes helyeken az érintett útszakasz deformálódott, és nyomvályúk is kialakultak. A fejlesztés érinti továbbá a Taksony és Dunavarsány bel- és külterületén áthaladó szakaszt (52101 jelű út), valamint az ezen található kilenc, felújításra váró autóbuszöblöt is. A projekt keretében kezelik a megnövekedett terhelés következtében kialakult nyomvályúkat és kátyúkat, majd a burkolatot belterületen hét, külterületen hét és fél méterre szélesítik.

Annak érdekében, hogy a közeli, Dunavarsány határában működő kavicsbánya által generált nehézforgalom ne károsíthassa a közutakat, a pályaszerkezet megerősítése mellett az érintett szakaszon mintegy 541 méter hosszon beton pályaszerkezet épül, valamint elbontják a közeli, mára már használaton kívüli vasúti kereszteződést. Taksonyban az ipari fejlődést mindeddig nem követte a közlekedési infrastruktúra, de most remélik, hogy az ott élők is érezni fogják különbséget - mondta Kreisz László. Bíznak benne, hogy a jövőben a mostani felújítások mellett lehetőségük lesz egy körforgalom kialakítására is, ami további könnyebbséget jelentene az ott élők számára. A projekt keretében az 51-es főúthoz csatlakozó Majosháza bekötő út (51108 jelű út) megerősítése mellett kijavítják az úthibákat, egyenetlenségeket, valamint felújítják a szakasz mentén található buszmegállókat is

Pest megye program útfelújítás ROp
Kapcsolódó cikkek