Magyar gazdaság

Veres: a kormány nem támogatja a 22 százalékos áfára vonatkozó MDF-javaslatot

Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén erősítette meg a kormány által csütörtökön kiadott közleményt, miszerint a kabinet tagjai kedden nemmel fognak szavazni az MDF áfa-emeléssel járó javaslatára a Parlamentben.

Veres elmondta, az MDF javaslatának filozófiájával nincs baj, érdemesnek tartják a további tárgyalásra, ám a keddi szavazáson ennek ellenére nem fogják támogatni, mivel jelen formájában olyan negatív réteghatások érvényesülnének, melyeket kialakulását nem szabad megkockáztatni. További opciók kialakítását szorgalmazza a kormány. Az OÉT munkavállalói oldalának kérésére Veres János elmondta, az áfa-emelés 1,4 százalékkal növelné az inflációt.

Az MDF által javasolt módosítás hatására a személyi jövedelemadó sávhatára 1,7 millió forintról 2,2 millióra növekedne. Továbbá megszűnne az örökösödési Cserébe a 20 százalékos áfa 22 százalékra emelkedne. A javaslatról múlt héten kért további tájékoztatást az OÉT a kormánytól, hogy ily módon keressenek megoldást a megrekedt bértárgyalások továbblendítésére.

A pénzügyminiszter elmondta, először a kétszázalékos áfa-emelésről fog szavazni a Tisztelt Ház. Azt is hozzátette, ennek elutasítása mellett a kormány támogatni fog két eddig már ismert módosítást. Az egyik az osztalékadó csökkentése 35-ről 25 százalékra, a másik pedig a cégautó-adó szabályok módosítása (1600 köbcenti felett havi 15 ezer forint).

Veres János hozzászólását követően a munkavállalói oldal rövid tárgyalást követően úgy döntött, nem támogatja az áfa-emelést. A munkáltatók a kormánnyal egyetértésben fogalmazták meg, hogy az MDF javaslatának iránya megfelelő, annak mértékéről azonban nem alakítottak ki egységes álláspontot.

örökösödési adó mdf áfa Veres János szja
Kapcsolódó cikkek